Slovenija 5.2.2015 14:18

V Slovenski kinoteki retrospektiva filmov Francoisa Truffauta

Ljubljana, 5. februarja - V Slovenski kinoteki se bo danes začela retrospektiva filmov Francoisa Truffauta, velikega francoskega filmskega avtorja, kritika in strastnega cinefila. Zgodovino filma je pisal na različnih področjih filmskega ustvarjanja in razmišljanja.

Retrospektivo bo uvedel film Streljajte na pianista iz leta 1960. Truffaut v njem izkazuje spoštovanje zgodovini filma in hkrati piše njegovo prihodnost. Kombinacija trilerja, komedije in tragedije je eno izmed temeljnih del francoskega t. i. novega vala, so zapisali v Slovenski kinoteki.

Film obravnava dogodivščine pianista Charlieja, ki v pariškem baru preigrava jazz, pri tem pa zaide v zločinsko podzemlje in ljubezensko razmerje. "S sredstvi kriminalke sem se namenil izraziti vse, kar sem hotel povedati o slavi, uspehu, propadu, neuspehu, ženskah in ljubezni," je pojasnil Truffaut in dodal: "Čutil sem, da moram pokazati, da je name vplival tudi ameriški film."

Gledalci si bodo v dvorani Silvana Furlana lahko ogledali tudi razstavo fotografij iz Truffautovih filmov. Pri blagajni kinoteke bosta naprodaj filmska plakata 400 udarcev in Jules in Jim, ki ju je kinoteka izdala ob nakupu filmskih kopij omenjenih klasik.

V petek, 6. februarja, bo sledilo nadaljevanje s celovečernim prvencem 400 udarcev iz leta 1959. V filmu z avtobiografsko vsebino o težavnem otroštvu se bo prvič pojavil lik Antoina Doinela, v katerem se spajata igralec Jean-Pierre Leaud in sam Truffaut. Avtor je film opisal kot privilegiran prostor "zrcaljenja življenja nad življenjem samim".

V sklopu retrospektive bodo predvajali filme iz vseh obdobij avtorjevega ustvarjanja, poseben poudarek pa bo na filmih s tematiko odraščanja in sprejemanja odgovornosti.

V soboto, 7. februarja, se bo v filmski verigi pojavila tudi klasika z naslovom Jules in Jim iz leta 1962. Po mnenju številnih filmskih kritikov gre za najlepšo ljubezensko zgodbo, zapisano na filmskem traku.

Gledalci si bodo lahko ogledali še naslednje Truffautove filme: Antoine in Colette, Ukradeni poljubi, Zakonska postelja, Dve Angležinji in kontinent, Lepa deklica kot jaz, Žepnina, Moški, ki je ljubil ženske, Ljubezen na begu, Zadnji metro, Soseda in Živela nedelja, ki bo kot zadnja predvajana sklenila retrospektivo v soboto, 28. februarja. Filmi bodo predvajani zaporedno, glede na leto, v katerem so bili posneti.

Francois Truffaut je bil filmski kritik, režiser, producenti in novinar, ki se je rodil 6. februarja 1932 v Parizu. S filmi kot sta 400 udarcev in Jules in Jim je postal vodilna osebnost tako imenovanega novega vala. Leta 1973 je za film Dan za noč prejel oskarja za najboljši tujejezični film. Kritiziral je stroga načela tradicionalnih francoskih filmov in razvil teorijo avtorskega filma. Zagovarjal je dejstvo, da je film treba obravnavati kot zastopanje režiserjeve osebne vizije in izkušenj. Umrl je v Franciji 21. oktobra 1984.