Svet 6.2.2015 5:30

Na Dunaju velika razstava pop arta

Dunaj, 6. februarja - Dunajski Muzej moderne umetnosti bo od 12. februarja do 13. septembra gostil razstavo največjih ustvarjalcev umetnostnega gibanja pop art z naslovom Ludwig Goes Pop. Na obsežni pregledni postavitvi bo na ogled 100 eksponatov ameriških in britanskih predstavnikov pop arta.

Na razstavi bo predstavljena največja zbirka del umetniškega gibanja pop art izven ZDA. Eksponati izvirajo iz zbirk sedmih muzejev Ludwig, ki hranijo dela zbirateljev in zakoncev Petra in Irene Ludwig - iz Muzeja Ludwig v Kölnu, Ludwigovega foruma za mednarodno umetnost v Aachnu, Muzeja Ludwig v dvorcu Deutschherrenhaus v Koblenzu, Umetnostnega muzeja v Baslu, Muzeja Ludwig v Budimpešti in Muzeja moderne umetnosti na Dunaju.

Zbiratelja sta se v 60. letih minulega stoletja navdušila nad novim umetniškim valom v ZDA, ki je opozarjal na krepitev komercializacije povojne družbe in na vse bolj prisotne množične medije, kot so televizija, oglaševanje in revije. S ciljem, da bi zapolnila vrzel po umetninah v muzejih, sta dela iz zasebne zbirke podarila več kot 20 muzejem po svetu.

Razstava se osredotoča na dela, ki so nastala od sredine 50. do sredine 70. let minulega stoletja. Tako bodo na ogled umetniške stvaritve velikih ameriških imen, kot so Duane Hanson, Robert Indiana, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg in Andy Warhol, pa tudi britanskih predstavnikov, kot sta Peter Blake in Richard Hamilton.

Na ogled bodo tudi knjige, gramofonske plošče in filmi iz tistega obdobja, ki bodo umetnine postavili v širši družbeni kontekst, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.