Svet 7.2.2015 5:30

Na arheološkem najdišču Pompeji nova škoda po deževju

Neapelj, 7. februarja - Močno deževje sredi tedna je povzročilo novo škodo na arheološkem najdišču Pompeji na jugu Italije. Sočasno je policija sporočila, da je našla dokaze, da so izven arheološkega najdišča na delu tatovi. Te so opazili na drugih pobočjih ognjenika Vezuv in na območju nekdanjega grškega mesta Paestum, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Preiskava je zajela 142 ljudi, v njej so zasegli okoli 2000 predmetov. V preiskavi so odkrili tudi povezave z neapeljsko mafijo camorro, čeprav je po navedbah policije večina vključenih vanjo delovala na lastno pest.

Do rušitev je prišlo na območju, kjer potekajo restavratorska dela v sklopu projekta, ki ga financira EU. Zrušilo se je nekaj zidov Pompejeve hiše in nekaj zidov hiše Severa.

Italijanski premier Matteo Renzi se je po pisanju Anse zavzel za reševanje Pompejev potem, ko je organizacija Unesco po nalivih lanskega aprila, ki so povzročili novo škodo, opozorila, da je arheološko najdišče močno ogroženo ter pozvala k takojšnjemu ukrepanju.

Dejal je, da mora Italija preseči ideološko odklanjanje vključevanja zasebnega sektorja v projekte na področju kulture po vsej povzročeni škodi in potem, ko je vlada lanskega marca namenila dva milijona evrov za najnujnejšo sanacijo škode v Pompejih.

Unesco je julija 2013 Italiji naložil, da do konca leta izvede vrsto ukrepov za izboljšanje pogojev na arheološkem najdišču ali pa bo to izbrisano s seznama kulturne dediščine Unesca. Med drugim so zahtevali video nadzor nad približno polovico območja arheološkega najdišča in njegove najože okolice. Italija je večino ukrepov izvedla, za nekatere se je dogovorila za podaljšanje, piše Ansa.

Pompeje je leta 79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano. Velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.