Na hitro prelistano 7.2.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. februarja - Pri mariborski Založbi Pivec je izšel roman Zdenka Kodriča Nebesa cadillac, pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pa pesniška zbirka Tinke Volarič Krožnice večglasnih tišin. Mladinska knjiga je izdala priročnik britanske avtorice Kate Middleton Stres: kako se ga znebimo, založba Zala pa slikanico Adama Stowerja Poreden Kuža!.

Ljubljana Knjiga Adama Stower z naslovom Poreden kuža. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Adama Stower z naslovom Poreden kuža.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Tinke Volarič z naslovom Krožnice večglasnih tišin. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Tinke Volarič z naslovom Krožnice večglasnih tišin.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Kate Middleton z naslovom Stres - kako se ga znebimo. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Kate Middleton z naslovom Stres - kako se ga znebimo.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Zdenka Kodriča z naslovom Nebesa cadillac. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Zdenka Kodriča z naslovom Nebesa cadillac.
Foto: STA

NEBESA CADILLAC - VOLARIČEV ROMAN O SPRITUALISTKI ADELMI VON VAY

Roman Nebesa cadillac se loteva znamenite spiritualistke Adelme von Vay, ki je živela v Slovenskih Konjicah ob koncu 19. stoletja in v začetku 20. stoletja. Življenje "prismuknjene baronice, zvezdnice spiritizma in velika dobrotnice" Adelme von Vay je še danes v mnogih pogledih velika uganka. Njeno delovanje je veliko večji odziv in priznanje doživelo v tujini, saj, kot je z grenkobo pripominjala tudi sama, v klavstrofobičnem okolju domače Avstro-Ogrske za tovrstna raziskovanja sprva ni bilo velikega zanimanja.

Za razliko od svetovnih prestolnic, kjer so z velikim zanimanjem spremljali poročila o Adelminem delovanju, pa je njeno početje v tedaj izrazito ruralnem okolju slovenske Štajerske v ljudeh zbujalo ambivalentne občutke. V romanu avtor spretno vključuje zgodovinska pričevanja, a se hkrati s pesniško intuicijo prebija skozi plasti faktičnega in bralca sugestivno prestavlja v duhovno obzorje skrivnostne baronice, v katerem veljajo povsem druge zakonitosti.

Zdenko Kodrič (1949) je pisatelj, pesnik, dramatik in novinar. Je soustanovitelj mariborske knjižno-kulturne prireditve Ko te napiše knjiga in nekdanje Galerije 88 Maribor. Je avtor več romanov, pesniških zbirk, dram in radijskih iger.

KROŽNICE VEČGLASNIH TIŠIN - PESNIŠKI PRVENEC TINKE VOLARIČ, NAGRAJEN NA FESTIVALU URŠKA

Tinka Volarič (1980) je ilustratorka, kulturna antropologinja in pesnica. Oktobra 2013 je zmagala na festivalu mlade literature Urška 2013. Na JSKD so ji za nagrado natisnili zbirko pesmi. Pesniška zbirka je bila izdana pod mentorstvom Gabriele Babnik, ki je napisala tudi spremno besedo. V njej je poudarila, da je Volaričeva zagotovo pesnica, ki je ni sram govoriti s t.i.jazovskim glasom, ob predpostavki, da se ta veže na pretekle jaze. Absolutni začetek je namreč v pesniški zbirki prepovedana beseda: če že govorimo o začetku, potem gre za začetek, ki se je otresel teže vojne, spomina na zapise o antraksu in plebiscitu leta 1918. Verjetno je Volaričeva kot magistrica kulturne antropologije še bolj občutljiva za določene družbene premike, toda tudi če njeno oko ne bi bilo izurjeno za ljudsko izročilo, dediščino in spomin, bi skozi njene pesmi verjetno vseeno zazevala svojevrstna pokrajina. Ilustracije k pesmim je prispevala avtorica sama.

STRES: KAKO SE GA ZNEBIMO - PRIROČNIK ZA SODOBNEGA ČLOVEKA POD STRESOM

Knjiga bralca vodi skozi simptome stresa in vzroke zanj ter pri tem poudarja, da biti v stresu ni znamenje šibkosti, temveč neizogibna posledica življenja v 21. stoletju. Najbolj motivirani in uspešni ljudje po navadi doživljajo najvišjo raven stresa. Avtorica Kate Middleton opravi z mitom, da moramo izprazniti urnik, če želimo zmanjšati stres, in ponudi preizkušene prijeme za učinkovito spopadanje s to težavo. Delo je poslovenila Mojca Vodušek.

Zdravnica in psihologinja Kate Middleton je direktorica organizacije Care v Hertfordshiru v Veliki Britaniji, pred tem pa je vodila državno dobrodelno organizacijo za pomoč pri anoreksiji in bulimiji. Glavna področja njenega delovanja so čustvene in duševne zdravstvene težave ter pomoč ljudem pri premagovanju ovir, zaradi katerih ne dosegajo svojih pravih zmogljivosti.

POREDEN KUŽA! - SLIKANICA NA TEMO LJUBLJENČKOV

Glavna junakinja slikanice Lili si nadvse želi hišnega ljubljenčka. Nekega dne na njen vrt res zanese ljubkega kosmatinca. Kuža se ne meni ne za ukaze ne za trike, še za sprehode ne. Raje stika po hladilniku in se vozi z avtobusom. Obožuje tudi čohanje in Lili, ki ga ima najraje na svetu. Ampak izgubljenega psa bo treba vrniti, saj ga gotovo kdo pogreša in išče.

Avtor besedila in ilustracij slikanice je Adam Stower, dobitnik uglednih nagrad, ki ga slovenski bralci poznajo po slikanici Trol in Oliver. Besedilo slikanice je prevedel Miha Sužnik.