Svet 8.2.2015 5:30

Benedict Cumberbatch naklonjen nenavadnim vlogam

London, 8. februarja - Benedict Cumberbatch, ki je z vlogo matematičnega genija iz druge svetovne vojne v filmu Igra imitacije prejel nominacijo za nagradi bafta in oskar, je naklonjen drugačnim, nenavadnim vlogam. S tem je pred današnjo podelitvijo baft v Londonu zavrnil oznako, da je primeren le za določene vrste vlog, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osemintridesetletni Britanec zatrjuje, da zna odigrati nenavadne vloge, sposoben je odigrati tudi tepca. Ob svoji zadnji upodobitvi intelektualca je dodal še: "Če kdo potrebuje še kakšnega neumnega človeka, ki bi ga znal odigrati, naj mi kar sporoči."

V Igri imitacije je svojo energijo spreobrnil v obsedenost in jo izrazil v liku Alana Turinga, ki razbija kodo nacističnega šifrirnega stroja Enigma. Odigral je genialnega kriptografa, ki se bori za konec druge svetovne vojne. Ko ugotovijo, da je homoseksualec, ga kaznujejo in kazensko preganjajo.

Profesor matematike S Barry Cooper, ki je napisal knjigo o Turingu, pravi: "Igralec se je vživel v Turinga, ker razume njegovo trpljenje." Cumberbatch se strinja, da mu je vloga Alana zlezla pod kožo in da je velik zagovornik tega vojnega junaka, ki se je boril za državo, a ga je ta obravnavala na nedopusten način.

Zvezdnik, znan po izrazitih ličnicah, se kljub trdemu delu vse od diplome na londonski akademiji za glasbo in dramsko umetnost nikoli ni potegoval za vodilne vloge. Pozornost kritikov je prvič pritegnil pred desetimi leti v TV filmu, v katerem je odigral fizika Stephena Hawkinga, ki je zaradi bolezni na invalidskem vozičku. Gre za vlogo, ki jo je Britanec Eddie Redmayne prenesel na veliko platno v filmu Teorija vsega.

Njegov drugi veliki preboj je bil Sherlock, BBC-jeva različica detektivskih zgodb, ki jih je napisal Arthur Conan Doyle. Za vlogo maničnega, obsesivnega in inteligentnega Sherlocka je prejel nagrado emmy in nominacijo za zlati globus.

Od takrat se redno pojavlja na velikem platnu. Nastopil je v filmih Zvezdne steze v temo, 12 let suženjstva, Avgust: okrožje Osage in Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun. Film Peta veja oblasti, v katerem je odigral ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, so kritiki označili za polomijo, pohvalili pa so njegov nastop.

Cumberbatch se je rodil leta 1976 v Londonu. Njegova starša sta prav tako igralca. Nastopa v gledališču, filmih, sodeluje tudi z radiem. Kot je povedal v enem od intervjujev, si je že od otroštva želel postati igralec. Pred njim so snemanja novih delov Sherlocka, avgusta pa bo v Londonu odigral Hamleta.