Svet 7.2.2015 6:00

Četrti del iz serije Millenium Stiega Larssona bo izšel avgusta

Stockholm, 7. februarja - Konec avgusta bo izšel četrti del iz serije romanov Millenium pokojnega švedskega novinarja in pisatelja Stiega Larssona, je napovedala založba Norstedts. Napisal ga je švedski avtor David Lagercrantz, ki je sopodpisal biografijo nogometnega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, poroča hrvaška tiskovna agnecija Hina.

Larsson je s serijo romanov Millennium dosegel svetovno slavo, a je zaradi njegove prezgodnje smrti ostala pri treh romanih, ki so izšli posthumno. To so Dekle z zmajskim tatujem s prvotnim naslovom Moški, ki sovražijo ženske (2004), Dekle, ki se je igralo z ognjem (2006) in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo (2007).

Kot piše na njegovi spletni strani, je dokončal tudi približno polovico četrtega romana, in sicer začetek ter konec. Vendar pa približno 200 strani, ki jih je napisal pred svojo smrtjo, ne bo vključenih v Lagercrantzovo knjigo.

Lagercrantz je ob začetku pisanja povedal, da mu je Larsson zapustil niz zamisli, ki jim lahko sledi, vseeno pa bo ustvaril lastne spletke. "Nadaljeval bom njegovo zapuščino, obdržal njegove like, vendar pa moram dati tudi nekaj svojega," je napovedal.

Politični triler s švedskim naslovom Det som inte dödar oss (Tisto, kar nas ne ubije) je že končan in po pisanju britanskega Guardiana obsega 500 strani. Angleški prevod bo, tako kot Larssonove romane, objavila založba Quercus. Roman bo od 27. avgusta dalje na voljo v najmanj 35 državah.

Larsson je umrl leta 2004 zaradi srčne kapi, star je bil 50 let. Njegovi trije romani, po katerih so posneli tudi filme, so dosegli 80 milijonov prodanih izvodov po vsem svetu.