Svet 8.2.2015 5:00

V Britanskem muzeju karikature Napoleona

London, 8. februarja - V Britanskem muzeju je na ogled razstava karikatur francoskega cesarja in vojskovodje Napoleona Bonaparteja (1769-1821). Pod naslovom Bonaparte in Britanci - tiski in propaganda v Napoleonovem času je združenih več ducatov risb, plakatov in drugih tiskov, ki pričajo o vzponu generala in padcu vojskovodje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA

Med drugim je na razstavi mogoče videti risbo Napoleona kako kot pajek plete svojo mrežo preko Evrope. Karikaturo Korziški pajek v svoji mreži je leta 1808 narisal Thomas Rowlandson.

Napoleon Bonaparte je bil po besedah zgodovinarja Tima Claytona karizmatičen sovražnik, ki je bil poznan kot majhen in jezen človek. Bil je figura, ki se ji je karikaturist le stežka uprl.

"Imel pa je to smolo, da je napredoval v napačnem trenutku. Mislim, da v zgodovini niti prej ni pozneje ni bilo osebnosti, ki bi bila deležna tolikšnega obrekovanja in zasmehovanja," je dodal.

Laskajoče portrete in druge predmete, ki so jih zbrali njegovi občudovalci v Veliki Britaniji v 90. letih 18. stoletja, je zamenjal posmeh, ko je Napoleon začel predstavljati grožnjo. Tako je leta 1803 priznani britanski karikaturist James Gillray upodobil Napoleona, kako se cvre v peklu.

S tem, ko so Napoleona zasmehovali kot majhnega dečka, ko so ves čas poudarjali njegovo majhnost, so skušali zmanjševali občutek ogroženosti. "Ker so se ga bali, so ga pomanjšali. Tako se več ni zdel toliko zastrašujoč in tak se je tudi zasidral v zavest Britancev," je dejala kuratorica razstave Sheila O'Connell.

Nekoliko prizanesljivejši so karikaturisti postali, ko je začel Napoleon predstavljati manjšo grožnjo, nekateri pa so celi izrazili svoje občudovanje cesarja. Razstava bo na ogled od 16. avgusta.