Slovenija 8.2.2015 0:30

Na Prešernov dan številne prireditve po državi

Ljubljana/Kranj, 8. februarja - Slovenski kulturni praznik, posvečen spominu na Franceta Prešerna, bo tudi letos minil v znamenju številnih večjih in manjših prireditev po državi. Osrednja današnja slovesnost bo ob pesnikovem spomeniku v Vrbi. V Ljubljani bo na Prešernovem trgu potekal že tradicionalni recital poezije.

Kranj. Kip Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem v Kranju. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Kranj.
Kip Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem v Kranju.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na osrednji slovesnosti v pesnikovi rojstni vasi Vrbi bo slavnostni govornik predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Med tradicionalne prireditve na kulturni praznik sodi tudi odprtje fotografske razstave Toneta Stojka Portreti Prešernovih nagrajencev 2015 v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev.

V kranjskem gledališču bo zvečer potekalo srečanje s Prešernovimi nagrajenci, ki se ga bo, tako kot številnih drugih prireditev, udeležila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

V Ljubljani se bo opoldne na Prešernovem trgu začelo branje njegove poezije v izvedbi Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Recital vsako leto, ne glede na vremenske razmere, pritegne številne ljubitelje Prešernove poezije.

Veliki Prešernovi nagradi sta na sobotni proslavi prejela avtor stripov in animacij Miki Muster in pesnik Andrej Brvar. Nagrajenci Prešernovega sklada so postali plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek, slikar Marko Jakše, saksofonist in skladatelj Jure Pukl, prevajalec in pesnik Marjan Strojan, igralka Pia Zemljič in skladatelj Vito Žuraj.