Svet 9.2.2015 13:01

Gauguinova slika prodana za rekordnih 262 milijonov evrov

Doha, 9. februarja - Slika, na kateri je francoski umetnik Paul Gauguin upodobil tahitijski dekleti, je bila na dražbi prodana za 262 milijonov evrov. Tako je postala doslej najdražja na dražbi prodana slika. Delo z naslovom Nafea Faa Ipoipo ali Kdaj se boš poročila je umetnik naslikal leta 1892.

Ljubljana. Razstava, umetnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Razstava, umetnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sliko je imel pred tem v lasti švicarski zbiratelj Rudolf Staechelin. Zadnjih petdeset let je bila razstavljena v Muzeju umetnosti Basel, ki pa bo od začetka februarja do aprila 2016 zaradi prenove zaprt.

Kot poroča britanski BBC, se je Staechelin zaradi spora z muzejem odločil, da sliko proda. Razlog za prodajo pa je tudi finančne narave. "Kdo ve, kaj bo čez deset let? Več kot 90 odstotkov mojega premoženja predstavljajo slike, ki sem jih muzejem posodil brezplačno. Umetnine so družinska dediščina, vendar želim, da mi hkrati zagotavljajo osnovno varnost in omogočajo nadaljnje naložbe," je povedal Staechelin.

Po pisanju BBC se pojavljajo ugibanja, da je bila Gauginova slika prodana muzeju v Katarju. New York Times pa piše, da Staechelin podatka o identiteti kupca ni želel izdati, povedal je le, da mu bo sliko predal v začetku naslednjega leta. Poroča tudi o odzivu Baselčanov na izgubo Gauguinovega dela. "Izguba je boleča, a nas opominja, da so začasne izposoje slik zares zgolj začasne," so ob prodaji umetnine sporočili iz muzeja.

Katarska kraljeva družina je v zadnjih letih veliko vložila v nakup del umetniških del z Zahoda. Lani preminuli šejk Savd bin Mohamed al Tani, nekdanji minister za kulturo, je za umetniška dela namenil več kot 870 milijonov evrov iz državne blagajne. Leta 2012 so sponzorirali tudi retrospektivo Damiena Hirsta, ki je bila iz Velike Britanije prepeljana v katarsko prestolnico Doho.

Paul Gauguin (1848-1903) se je rodil v Parizu. Kot otrok je živel v Limi, s 17 leti je postal mornar, leta 1871 pa se je v Parizu lotil borznega posredništva. Začel je slikati in spoznal Pissaroja in Cezanna. Sodeloval je tudi z Van Goghom. Da bi uresničil sanje o idiličnem življenju v neokrnjeni naravi, se je leta 1891 odselil na Tahiti.

Doslej so za najdražjo slikarsko, prodano na dražbi, veljali Igralci kart francoskega slikarja Paula Cezanna, ki so dosegli ceno dobrih 218 milijonov evrov.