Svet 10.2.2015 6:00

Bob Dylan v polurnem govoru okrcal kritike

Los Angeles, 10. februarja - Legendarnega ameriškega glasbenika Boba Dylana je dobrodelna organizacija MusiCares, ki skrbi za pomoči potrebne glasbenike, imenovala za osebnost leta. Ob prejemu častnega naziva si je Dylan vzel pol ure časa za zahvalni govor, v katerem je okrcal kritike. Vprašal se je, zakaj se nanj bolj znašajo kot na kolege in ga žalijo z vzdevki, kot je žaba.

Kitajska, Beijing. Ikona popularne glasbe Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Beijing.
Ikona popularne glasbe Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Triinsedemdesetletni glasbenik, ki redko spregovori o svojem delu, si je na dobrodelni prireditvi po nastopih glasbenikov Toma Jonesa, Sheryl Crow, Neila Younga, Becka in drugih v zahvalnem govoru dal duška.

V več kot polurnem nastopu je skritiziral glasbene kritike, ki ga imajo po njegovih besedah na piki. "Zakaj sem deležen posebne obravnave," se je vprašal Dylan, prepričan, da si kritiki nikoli ne bi upali pripisovati lastnosti, ki jih njemu, kateremu drugemu glasbeniku. Ocen, kot so: ne zna peti, zveni kot žaba in nima glasu, ne zasledi pri kolegih. Zanimalo ga je, zakaj se s podobnimi opazkami ne znašajo tudi nad Toma Waitsa ali Leonarda Cohena.

Na govor se je Dylan predhodno pripravil; na odru se je pojavil s šopom listov. Govor je začel z besedami: "Zdaj vam bom nekaj od tega prebral".