Svet 11.2.2015 6:00

Mineva deset let od smrti dramatika Arthurja Millerja

New York, 11. februarja - Pred desetimi leti je na današnji dan za posledicami raka na pljučih in težav s srcem umrl ameriški dramatik Arthur Miller. Obveljal je za družbeno in politično angažiranega pisca z izrazitim čutom za moralno odgovornost. Uveljavil se je precej zgodaj, že pri 33 letih je za Smrt trgovskega potnika prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Miller je pisal pod vplivom dramatika Henrika Ibsena. Med njegovimi pomembnejšimi deli poleg Smrti trgovskega potnika, ki je tudi v slovenskih gledališčih doživel vrsto uprizoritev, velja omeniti še drame Vsi moji sinovi, Lov na čarovnice, Pogled z mostu, Usodna vožnja, Afera v Vichyju in Po padcu. Slednja zelo avtobiografska drama, ki jo je Miller napisal leta 1964, opisuje njegovih pet let zakona s slovito filmsko igralko z Marilyn Monroe. Kljub njegovemu zanikanju mnogi kritiki v osrednjem liku drame Maggie, vidijo tragično Monroe.

Prav zakon s filmsko divo je pripomogel k njegovi medijski izpostavljenosti. Dramatik je bil sicer poročen trikrat. Najprej 16 let z Mary Slattery, nato z Monroejevo, ki je 19 mesecev po njuni ločitvi umrla, do leta 2002 pa s fotografinjo Inge Morath, ki jo je prav tako preživel. Nazadnje je prijateljeval s 55 let mlajšo slikarko Agnes Barley.

Miller, ki bi letos oktobra dopolnil 100 let, se je rodil v New Yorku. Študiral je na univerzi v Michiganu in že med študijem pisal igre. Nekaj časa je kot urednik delal pri časopisu Michigan Daily. Med drugo svetovno vojno je bil v vojni mornarici. Nato je kot svobodni pisatelj delal v Hollywoodu.