Svet 11.2.2015 14:03

Letos na Evrovizijo tudi Avstralija

Sydney, 11. februarja - Na letošnjem, 60. tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki bo 19., 21. in 23. maja na Dunaju, bo prvič sodelovala Avstralija. Kdo bo na izboru zastopal štirideseto sodelujočo državo, bo znano kmalu. Na festivalu sta leta 1974 že nastopili Avstralki Olivia Newton John in Gina G kot predstavnici Velike Britanije.

Oddaljeno Avstralijo je na tekmovanje povabila organizatorka Evrovizije, Evropska radiodifuzna zveza (EBU). "To je drzna in vznemirljiva poteza, zato na tej zabavi proslavljajmo skupaj," je odločitev komentiral vodja tekmovanja Jon Ola Sand v imenu EBU.

Sodelovanje odobrava tudi generalni direktor avstralske javne televizije SBS Michael Ebeid: "Navdušeni smo nad zgodovinsko priložnostjo, da se Avstralija pokaže na velikem odru v jubilejni izvedbi." Dodaja, da SBS že več kot 30 let prenaša izbore Evrovizije, število avstralskih privržencev tekmovanja pa se z leti povečuje.

Kdo bo zastopal Avstralijo, bo po napovedih znano v kratkem, pojavljajo pa se ugibanja o pevki Kylie Minogue, rock skupini AC/DC in upokojenem igralcu kriketa Brettu Leeju. Izbrani predstavnik bo nastopil neposredno v finalu prireditve.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, vabilo na prireditev za Avstralijo velja le za letošnje leto. Tudi če zmaga, bo naslednje leto izbor potekal v enem od evropskih mest, lahko pa bo ponovno nastopila na Evroviziji. Avstralski gledalci bodo sicer lahko glasovali v obeh polfinalnih izborih in finalu.

Na lanskem izboru je s pesmijo Rise Like a Phoenix zmagala predstavnica Avstrije Conchita Wurst. Po njeni zaslugi bo jubilejno tekmovanje potekalo na Dunaju.

Pesem Evrovizije je vsakoletno tekmovanje skladb zabavne glasbe različnih evropskih držav. Kakovost nastopa in pesmi ocenjujeta strokovna žirija in občinstvo. Prireditev poteka od leta 1956, vsako leto v državi zmagovalki preteklega leta.