Svet 12.2.2015 14:13

Lutnjar Jozef van Wissem za uvod v koncertni niz Sonica Classics

Ljubljana, 12. februarja - V Muzeju tranzitornih umetnosti MoTA bodo z nocojšnjima koncertoma lutnjarja in skladatelja Jozefa van Wissema uvedli nov koncertni niz Sonica Classics. Wissem je soustvaril filmsko glasbo za Večna ljubimca v režiji Jima Jarmuscha, v MoTA Pointu pa bo nocoj ob 20. in 22. uri predstavil svoj novi album It's Time For You To Return.

Van Wissem je nizozemski skladatelj, ki je lutnjo vpeljal v najrazličnejše projekte ter jo skuša, predvsem v solo projektih, umestiti v sodobno zvočenje. Njegove kompozicije so romantične, pravljične in meditativne, so zapisali v muzeju MoTA.

Niz koncertov Sonica Classics so v MoTA zasnovali v povezavi z Društvom slovenskih skladateljev. Slednje je k muzeju pristopilo z željo po sodelovanju na letošnjih Svetovnih glasbenih dnevih. Tako se je porodila ideja za omenjeni programski sklop, v katerem si v MoTA ne želijo producirati ali v slovenski prostor vpeljevati vsebine sodobne klasične glasbe, saj menijo, da se tega že ustrezno lotevajo drugi.

"Mi želimo v naš prostor pripeljati ustvarjalce, ki snujejo v miljeju našega programskega interesa, a na raznolikih križiščih med elektronsko glasbo in sodobno klasično glasbo, skozi to presečišče pa razpirajo nove glasbene prostore, kreirajo nove publike in lahko zvenijo v prostorih, namenjenih za klasično glasbo, kot v klubskem ali koncertnem okolju, torej med Slovensko filharmonijo, MoTA Pointom in CUK Kino Šiška," je za STA povedal sokurator festivala Sonica in koncertnega niza Sonica Classics Luka Zagoričnik.

V omenjenem nizu bodo v Mota Pointu letos gostili tudi samosvojo islandsko čelistko, skladateljico in pevko Hildur Guđnadottir ki snuje na križiščih pop glasbe, eksperimentalne glasbe, elektroakustične in elektronske glasbe in sodobne klasične glasbe. Zagoričnik napoveduje tudi prihod priznanega pianista, orglarja, performerja, vizualnega umetnika in skladatelja minimalistične glasbe Charlemagnea Palestinea.

Niz Sonica Classics nadaljuje glasbeno udejstvovanje MoTA, ki vključuje festival Sonica in cikel Sonica Series. S slednjim so začeli leta 2013, saj so si želeli ponuditi glasbeni program čez vse leto, ne zgolj v festivalskem času.

"Cikel Sonica Series sledi sodobnim trendom v svetu in v naš prostor prinaša vrhunske ustvarjalce ter daje prostor tudi nekaterim slovenskim ustvarjalcem. V njem predstavljamo koncerte elektroakustične glasbe, avdiovizualne performanse, elektronsko glasbo, sodobno klasično glasbo, sodobno improvizacijo v kombinaciji z vizualnimi podobami in gibom, koncert v podobi instalacije, itd. Igramo se z vsebinami in jih hkrati raziskujemo," je pojasnil Zagoričnik.

V sklopu cikla so v MoTA Pointu gostili znana imena, kot so Giuseppe Ielasi, Jason Lescalleet, Martin Messier. V Kinu Šiška so nastopili Senking in Aoki Takamasa iz nemške založbe Raster-noton, Blixo Bargelda s Tehom Teardom, v sodelovanju z Mestom žensk pa so gostili še Zavoloko in Laetetio Morais ter Kotro.

Cikel bosta v letošnjem letu nadaljevala Irena Tomažin z audiovizualnim projektom Faces of Voices ter argentinski ustvarjalec Lucio Capece s projektom RX 11 Space Drum Machine. V okviru evropske turneje se bo v Ljubljani ustavil tudi ameriški dvojec Jason Lescaleet & Kevin Drumm, ki je lani izdal album The Abyss, je še napovedal Zagoričnik.