Slovenija 14.2.2015 9:00

V SNG Maribor jubilejni Martin Krpan

Maribor, 14. februarja - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes izvedla 50. ponovitev Martina Krpana v režiji Janeza Burgerja. Uprizoritev je nastala v koprodukciji z SNG Drama Ljubljana. Od premiere na začetku novembra 2013 si je predstavo samo v Mariboru ogledalo več kot 9000 ljudi, so sporočili iz SNG Maribor.

Maribor. Uprizoritev Levstikovega Martina Krpana v režiji Janeza Burgerja v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in SNG Drama Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Uprizoritev Levstikovega Martina Krpana v režiji Janeza Burgerja v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in SNG Drama Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V koprodukcijski uprizoritvi mariborske in ljubljanske Drame osnovni in izhodiščni lik pripovedovalca, ki ubeseduje pripovedko Frana Levstika, dopolnjujejo videoanimacije. S pomočjo le-teh in ob podpori drugih avdiovizualnih polnil pripovedovalčeva zgodba v odrskem prostoru ustvarja kompakten svet sodobne avdiovizualne pripovedi, kjer je svoboda domišljije brezmejna.

"Levstikova pripovedka o Martinu Krpanu z Vrha je nedvomno material, ki je globoko ukoreninjen v kulturni zavesti vsakega Slovenca," je ob premieri dejal režiser in avtor scenarija Janez Burger. "Postavlja se vprašanje, kako ga približati otrokom, ki rastejo v poplavi avdiovizualnih senzacij - od televizije, preko kina do internetnih in video igric in raznih aplikacij na pametnih telefonih -, obenem pa ne izgubiti tistega, kar je najbolj pomembno - magije pripovedovanja zgodbe o temeljnem slovenskem super junaku."

V vlogi pripovedovalca v Mariboru nastopa Vladimir Vlaškalić. Glasove so prispevali Jernej Šugman, Vlado Novak, Davor Herga, Irena Varga, Bojan Maroševič, Ksenija Mišič, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Matevž Biber, Ivica Knez in Mirjana Šajinović.

Animacija je delo Strup produkcije, vodja animacije in scenograf je Nejc Saje, animatorji Zarja Menart, Timon Leder, Matej Lavrenčič in Jernej Žmitek. Ilustracije so delo Natana Jurančiča, avtor glasbe in oblikovalec zvoka je Sašo Kalan.