Svet 14.2.2015 6:00

Na Rimskem forumu bodo restavrirali Vespazijanov Tempelj miru

Rim, 14. februarja - V večnem mestu bodo na Rimskem forumu restavrirali Tempelj miru, ki ga je dal v 1. stoletju zgraditi rimski cesar Vespazijan. Restavrirani tempelj nameravajo vključiti v obsežen projekt osvetlitve cesarskih forumov v Rimu, ki ga načrtujejo ob obletnici ustanovitve mesta 21. aprila.

Tempelj miru je ena manj poznanih struktur na rimskih cesarskih forumih. Restavratorska dela, v sklopu katerih nameravajo ponovno postaviti pet antičnih stebrov, naj bi po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa pričeli marca.

Kot je povedal predstojnik mestnega oddelka za kulturno dediščino Claudio Parisi Presicce, je cilj restavratorskega projekta ponovna postavitev petih stebrov iz egiptovskega marmorja, ki so v času Vespazijana obdajali tempelj.

Od petih cesarskih forumov je forum s Templjem miru najmanj poznan, saj je večina arheologije še vedno pod zemljo. Vendar pa po besedah Parisija Presicceja v prihodnosti načrtujejo razširitev območja arheoloških izkopavanj. Kot je dejal, želijo ponovno oživiti ta forum, ki ga prebivalci mesta sedaj ne poznajo.

Začetki arheoloških izkopavanj cesarskih forumov v Rimu segajo v 30. leta minulega stoletja v čas fašizma, ko je bila zgrajen veličasten bulvar Via Fori Imperiali. Ta je arheološko najdišče prerezal po polovici. Tako se danes na eni strani bulvarja nahajajo Avgustov forum, forum Nerve in Trajanov forum, na drugi strani pa Cezarjev forum in Rimski forum.

Mesto Rim je bilo ustanovljeno 21. aprila leta 753 p.n.št..