Slovenija 16.2.2015 11:21

V galeriji Dessa načrti biroja Ravnikar Potokar

Ljubljana, 16. februarja - V Galeriji Dessa bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Dve šoli. Predstavljena bosta projekta izgradnje dveh osnovnih šol arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki sta bila realizirana v lanskem letu. Njuni arhitekturni rešitvi za Osnovno šolo Toma Brejca v Kamniku in Osnovno šolo Litija sta bili izbrani na natečajih leta 2008 in 2009.

Kot so zapisali v galeriji, sta objekta na prvi pogled različna tako v urbanistični kot v arhitekturni zasnovi, pa vendar sta zgodbi tesno povezani in prepleteni. Obe prikazujeta, da je arhitekturni biro s premišljeno prostorsko organizacijo in oblikovanjem ob številnih pogojih, zahtevah in omejitvah oblikoval sodobni in svetli šolski stavbi.

Šolske stavbe so po prepričanju arhitekta Uroša Lobnika nedvomno tisti javni objekti naselij in mest, ki najbolj neposredno povezujejo preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo. V arhitekturno vsečasnem odnosu do prostora pa tiči paradoks, ki od arhitekta zahteva, da pozorno razišče odgovore na vprašanje, kaj določa preteklost in prihodnost prostora, v katerem živimo. To je razumna sedanjost, ki je po Lobnikovem prepričanju vsekakor odlika načrtovalskega principa biroja Ravnikar Potokar.

Šoli dokazujeta, kako lahko arhitekt s premišljeno prostorsko organizacijo in racionalnim oblikovanjem ob številnih pogojih, zahtevah ter omejitvah oblikuje sodobne prostore za izobraževalne procese.

Prav tako šoli dokazujeta, da je pri načrtovanju stavbe za arhitekta najbolj pomembna skrb za vzpostavljanje odprtih prostorov, katerih oblikovanje izhaja iz simbioze med prostorskimi značilnostmi lokacije ter funkcionalnimi potrebami. Največja kvaliteta pa je občutek, da postaja prizorišče arhitekturnega oblikovanja vodilo in da arhitekt z novodobnim posegom spreminja preteklost prostora, prihodnost pa lahko samo napoveduje, je še zapisal Lobnik.