Svet 17.2.2015 5:00

V Zagrebu maja razstava Rodinovih del

Zagreb, 17. februarja - V Umetniškem paviljonu v Zagrebu za maj napovedujejo odprtje razstava Rodin v Meštrovićevem Zagrebu, na kateri bo na ogled 70 del francoskega kiparja Augusta Rodina (1840-1917). Med drugim bo mogoče v hrvaški prestolnici videti umetnine, kot so Mislec, Poljub, Vrata pekla in Bronasta doba.

Razstavo, ki jo bodo v Zagrebu odprli 5. maja, bodo po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina pripravili v sklopu festivala Rendez-vous, ki bo predstavil francosko kulturo na Hrvaškem. Pred tremi leti je namreč v Franciji potekal Festival hrvaške kulture, v sklopu katerega je bila v Rodinovem muzeju v Parizu na ogled razstava kipov Ivana Meštrovića.

Razstava Rodinovih del bo eden največjih projektov festivala, umetnikova dela pa bodo razen v Zagrebu na ogled še v Splitu, kjer bodo 8. maja v Galeriji Meštrović odprli po obsegu sicer manjšo, a prav tako pomembno razstavo z naslovom Rodinova Meditacija v Splitu.

Kot je za Hino povedal ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara, ni bil niti za trenutek v dvomih, kje postaviti razstavo Rodinovih del. "Ob pripravljanju Meštrovićeve razstave v Parizu sem popeljal ravnateljico Rodinovega muzeja po Zagrebu in Splitu. Ko sem jo pripeljal do Umetniškega paviljona, sem ji povedal, da želim tukaj prirediti povratno razstavo. Šele po uspešni realizaciji naše razstave Ivan Meštrović: Hrvaška ekspresija pa smo pridobili popolno zaupanje francoskih kolegov in moja začetna želja je naletela na prve resne odmeve. Zdaj, po nekaj letih, je razstava tu," je dejal Krstulović Opara.

Kot je še povedal, je vztrajal na naslovu, v katerem se poleg Rodina omeni tudi Meštrovića in mesto Zagreb, s katerim je bil ta velikan hrvaškega kiparstva izjemno povezan. "Rodinova razstava ni običajna potujoča razstava, ki jo je mogoče videti v kateremkoli mestu. Razstava poudarja plodno in intenzivno sodelovanje Meštrovića in Rodina, njuno prijateljstvo in medsebojno sodelovanje," je poudaril.

Po njegovih besedah bodo obiskovalci preko kataloga in razstavljenih del Ivana Meštrovića, kar bo svojevrstno presenečenje, spoznali, kako velik pomen sta umetnika imela v razvoju evropske umetnosti. To bo mogoče videti tudi na razstavi v Splitu, kjer bodo vzpostavili dialog med Rodinovim delom Meditacije - Notranji glas in Meštrovićevim delom Psihe.

Prikazani bosta zgodba in usoda, ki povezuje ti dve deli. Poleg tega bodo dokazane močne vezi in prijateljstvo med umetnikoma, ki ga potrjujejo tudi pisma. V njih med drugim piše o legendarnem Rodinovem delu, ki se ga je kipar odločil podariti prijatelju Meštroviću. Zaradi začetka prve svetovne vojne in Rodinove smrti se to sicer ni zgodilo, zahvaljujoč temu projektu pa 102 leti pozneje Rodinovo delo prihaja v Meštrovićev splitski dom.