Svet 17.2.2015 6:00

V mantovskem gradu bodo po prenovi odprli poročno dvorano

Milano, 17. februarja - V Gradu sv. Jurij v Mantovi bodo aprila po prenovi za javnost ponovno odprli znamenito poročno dvorano. To so zaprli pred skoraj tremi leti zaradi poškodb v potresu. Restavracija je stala 750.000 evrov.

"Poročna dvorana bo vključena v novo muzejsko pot, ki bo vključevala tudi sobe, v katerih bo predstavljena zbirka poslovneža Romana Freddija iz Mantove. Ta je za mantovski grad namenil 85 del, med njimi portret Francis IV. Gonzage, ki ga je naslikal flamski slikar Peter Paul Rubens," besede upraviteljice gradu Giovanne Paolozzi Strozzi povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po potresu so utrdili tri nadstropja v severo-vzhodnem stolpu, v katerem je poročna dvorana, utrditi pa bodo morali še preostale tri stolpe, za kar je ministrstvo za kulturo že predvidelo 1,5 milijona evrov.

Poročno dvorano, poznano tudi kot Poslikana dvorana, krasijo iluzionistične poslikave v tehniki freske Andrea Mantegna. Umetnik jih je ustvaril med letoma 1465 in 1474 po naročilu Ludovica III. Gonzage.