Slovenija 17.2.2015 13:43

Koncertna sezona Akademije za glasbo obogatena s festivalom stare glasbe

Ljubljana, 17. februarja - Akademija za glasbo v Ljubljani tudi letos nadaljuje s koncertnimi nastopi študentov, združenimi v pet abonmajskih ciklov. Največji, koncertni abonma, v katerem izbrani študenti nastopajo s pomembnejšimi slovenskimi orkestri, se bo začel 26. februarja. Repertoarno bo sezona segala od stare do sodobne glasbe, novost bo poletni festival stare glasbe.

Ajdovščina. Koncert, petje, zbor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ajdovščina.
Koncert, petje, zbor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Edina slovenska visokošolska ustanova za glasbeno umetnost je svojo koncertno dejavnost v abonmajske cikle prvič strnila leta 2002: v koncertni abonma, komorne večere in solistične recitale. Kasneje se je izkazala še potreba po stari in sodobni glasbi. Letno študenti izvedejo približno 150 koncertov.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril dekan akademije Andrej Grafenauer, koncertni nastopi omogočajo predstavitve dosežkov študentov, ki so tako zanje kot za njihove mentorje največja motivacija za kakovostno delo. Po drugi strani pa akademija v času, ko na vsakem koraku preži popularna kultura, promovira visoko umetnost. Ob tem igra tudi pomembno družbeno vlogo, saj je večina koncertov brezplačnih, je še dodal dekan.

Letošnja sezona bo štela 65 koncertnih večerov in opernih predstav, od tega deset gostovanj po Sloveniji, v Avstriji in Italiji ter na Hrvaškem, 26 solističnih recitalov, 13 komornih večerov in šest mednarodnih sodelovanj. S simfoničnimi, pihalnimi in komornimi orkestri bo nastopilo 25 solistov, je povedal prodekan za umetniško dejavnost Matjaž Drevenšek.

Najboljši študenti, ki so jih izbrali na lanskih avdicijah, se bodo predstavili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana ter Simfoničnim orkestrom SNG Maribor.

Na uvodnem koncertu koncertnega abonmaja prihodnji četrtek bodo trombonistu Žanu Tkalcu podelili štipendijo Yamahinega evropskega glasbenega sklada. Med programskimi vrhunci sezone bosta po Drevenškovih besedah še nastop Simfoničnega orkestra akademije pod taktirko En Shaa 22. aprila v Cankarjevem domu in organizacija Triade - skupnega projekta vseh treh umetniških akademij ljubljanske univerze.

Na področju sodobne glasbe bodo maja prvič v Sloveniji izvedli vse Sekvence Luciana Beria, julija pa prvi festival stare glasbe, ki bo obsegal mojstrske tečaje in pet koncertov.

Akademija, s katere so izšli člani profesionalnih slovenskih orkestrov, dva nekdanja študenta, Andrej Žust in Iztok Hrastnik, pa igrata pri Berlinskih in Dunajskih filharmonikih, se sicer še vedno sooča s prostorsko stisko. Po propadlih načrtih za skupne prostore vseh treh akademij na Roški tudi nova, cenejša rešitev - selitev na več lokacij v mestu - zaenkrat ostaja le pri elaboratu, po katerem bi glasbena akademija po Grafenauerjevih besedah potrebovala 30, vse tri pa okrog 50 milijonov evrov.

Projekt, ki ga vodi univerza, se je tudi tokrat zaustavil pri sredstvih, ki jih država še ni zagotovila. Grafenauer pričakuje, da bo prostorska stiska rešena postopno, v roku nekaj let.