Slovenija 18.2.2015 9:50

V Slovensko filharmonijo se vrača Uroš Lajovic

Ljubljana, 18. februarja - Slovenska filharmonija (SF) se je sporazumno razšla s šefinjo dirigentko Keri-Lynn Wilson, na njeno mesto se po poročanju današnjega Dela vrača maestro Uroš Lajovic. V tej glasbeni ustanovi je bil zaposlen 20 let, preden je postal profesor dirigiranja na Dunaju. Po treh tujcih bo tako filharmonijo spet umetniško vodil Slovenec.

Maribor. Dirigent Uroš Lajovic. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Maribor.
Dirigent Uroš Lajovic.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pred Wilsonovo je bil šef dirigent Francoz Emmanuel Villaume, še pred njim Američan George Pehlivanian. Kanadska dirigentka je svoj mandat začela skupaj s tretjim mandatom direktorja Damjana Damjanoviča, ki jo je, kot poroča časnik, izbral tudi zaradi njenih mednarodnih povezav. V Ljubljani bo vodila še dva koncerta, direktor pa upa, da bodo z njo še sodelovali.

Kot razlog za prekinitev pogodbe je Damjanovič izpostavil nerazumno financiranje javnih zavodov in to, da se nič ni mogoče dogovoriti, še manj pa podpisati vnaprej, poleg tega je tujec dražji. Časnik sicer omenja, da so bila trenja med Wilsonovo in orkestrom menda precejšnja, kritike koncertov pa slabe.

Damjanovič je novico, da bo šef dirigent orkestra postal Lajovic, ki s SF bolj ali manj tesno sodeluje že 40 let, komentiral: "Mislim, da bova dober tandem. Všeč mi je maestrov pogled na program, poslanstvo zavoda, financiranje. V časih, ko je občinstva vse manj, v zadnjem letu za kar deset odstotkov, sem optimist," je ocenil za Delo.

Od svojega debuta leta 1965 je Lajovic zabeležil več kot 1300 nastopov z več kot 70 orkestri po vsem svetu. V Slovenski filharmoniji je bil zaposlen med letoma 1972 in 1991, nakar so ga pozvali, da se prijavi na razpis za profesorja na dunajski Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost, kjer je bil izbran med 74 kandidati.

Z začetkom profesure na Dunaju je moral po nareku vodstva oditi iz SF, se je ob svoji lanski 70-letnici za STA spomnil Lajovic in dodal: "Moj največji uspeh v življenju je bil moj največji poraz: da sem moral zapustiti filharmonijo, ker nisem mogel biti na dveh mestih hkrati." Na Dunaju je zdaj zaslužni profesor, bil pa je tudi šef dirigent Zagrebških simfonikov in šef dirigent Beograjske filharmonije.

Umetniško vodstvo je, kot je povedal v današnjem intervjuju za omenjeni časnik, zahteven posel, ker mora šef dirigent poskušati realizirati svojo vizijo programa in nivoja izvajalskega telesa. Orkester SF ima po njegovem mnenju velik potencial, težavo pa vidi v pomanjkanju sredstev.

Problem, ki ga vidi, je tudi zavest. Ukvarjati se z muziko ni posel, je bolj poslanstvo, da za svoj užitek dobiš še plačilo, pa je dodaten privilegij, pravi dirigent. Kot opaža, so pri nas še vedno prisotne navade iz preteklih obdobij, ko je bila pomembna enakost pravic delavcev, manj pa je bila prisotna misel o odgovornosti. "To miselnost je treba spremeniti," je poudaril za Delo.