Slovenija 18.2.2015 13:39

Pri Mladinski knjigi štirje novi prevodni romani

Ljubljana, 18. februarja - Pri Mladinski knjigi so predstavili nova prevodna dela iz zbirke Roman. Na knjižne police je prišel prvenec nemške avtorice Astrid Rosenfeld Adamova zapuščina, roman nizozemskega pisatelja Arnona Grunberga Tirza, delo francoskega avtorja Laurenta Bineta HHhH in Popolna akustika italijanske avtorice Darie Bignardi, ki bo marca gostovala v Sloveniji.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Roman Adamova zapuščina je postavljen v čas druge svetovne vojne. Prinaša osebno zgodbo posameznika, ki je sicer pretresljiva, a obenem polna humorja, ki po besedah prevajalke Neže Božič ni obešenjaški. Prvenec avtorice, rojene leta 1979, je nastal iz njene fascinacije nad zgodbami posameznikov iz vojnega obdobja.

Sestavljen je iz dveh delov - v prvem Rosenfeldova spregovori o fantu Eddieju, ki je menda na las podoben dedovemu bratu Adamu. Ko odkrije dedov rokopis, se mu razkrije Adamova zgodba. Ta se je med vojno zaljubil v Judinjo, ki so jo deportirali. Zaljubljen in močno naiven se odloči, da jo poišče.

Roman Tirza je osmi roman sodobnega nizozemskega pisatelja Arnona Grunberga. Roman v prevodu Mateje Seliškar Kenda po besedah urednice Darje Marinšek prinaša enega redkih opisov odnosa med očetom in hčerko. Delo, ki velja za enega avtorjevih najbolj dovršenih romanov, je po mnenju Marinškove napet in pretkan. Bere se kot kriminalka, ki bralca na koncu močno preseneti.

Nagrajeni prvenec francoskega avtorja Laurenta Bineta z naslovom HHhH je poslovenila Vesna Velkovrh Bukilica. Kot je povedal urednik Andrej Ilc, roman v vseh prevodih, ki jih je že okoli 30, ohranja naslov HHhH - kratico za stavek Himmlers Hirn heisst Heydrich (Himmlerjevi možgani se imenujejo Heydrich).

Reinhard Heydrich je bil eden najbolj nevarnih ljudi Tretjega rajha, kar je priznaval celo sam Hitler. Veljal je za neuničljivega, vse dokler ni postal tarča operacije Antropoid. Heydrich sicer v poskusu atentata ni umrl, je pa pozneje podlegel njegovim posledicam. Roman po Ilčevih besedah prinaša mešanico zgodovinskega romana, saj temelji na resnični zgodbi, trilerja in metafikcije.

Roman Popolna akustika podpisuje italijanska pisateljica, novinarka in TV voditeljica Daria Bignardi. V njem ponuja zgodbo o zapletenih intimnih odnosih. Protagonist zgodbe je Arne Cange, violončelist milanske Scale, ki je 13 let poročen in ima tri otroke. Njegovo skoraj popolno življenje na glavo postavi sporočilo žene, v katerem piše, da ga zapušča, ker ne vzdrži več. Zada si, da jo najde, pri čemer se mora podati na detektivsko notranje in zunanje iskanje, je povedala prevajalka Anita Jadrič.