Svet 19.2.2015 6:00

Tekmovanje Čajkovskega bo sovpadlo s praznovanjem skladateljeve obletnice

Moskva, 19. februarja - Mednarodno glasbeno tekmovanje, poimenovano po Petru Iljiču Čajkovskem, ki je na sporedu le vsaka štiri leta, bo letos potekalo od 15. junija do 3. julija in bo sovpadlo s praznovanjem 175-letnice skladateljevega rojstva. Tekmovanje v štirih disciplinah bo 15. po vrsti, med vsemi prvonagrajenci bodo izbrali dobitnika, ki bo prejel 100.000 dolarjev.

Ljubljana, Križanke. Skladatelja Hugo Wolf in Peter Iljič Čajkovski. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Skladatelja Hugo Wolf in Peter Iljič Čajkovski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tekmovanje je odprto glasbenikom z vsega sveta, starim od 16 do 32 let. Discipline so klavir, violina, violončelo in petje. Zmagovalcem bodo po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass ponudili možnost, da kasneje nastopijo na pomembnih svetovnih odrih, je napovedal predsednik tekmovanja, maestro Valerij Gergijev.

Nagrade za prvo, drugo in tretje mesto v posameznih disciplinah znašajo 30.000, 20.000 in 10.000 dolarjev. V žirijah bodo številni priznani glasbeniki z vsega sveta, ob ruskih med drugim še iz ZDA, Francije, Italije in Nemčije.

Tekmovanje, na katerem so v preteklosti zmagala imena, kot so pianisti Denis Macujev, Vladimir Aškenazi in Grigorij Sokolov, violinist Gidon Kremer, čelist David Geringas in sopranistka Deborah Voigt, podpirata vlada in ministrstvo za kulturo. To bo le ena od prireditev, s katerimi bodo v Rusiji obeležili 175-letnico skladateljevega rojstva.

Avtorju baletne in operne glasbe, simfonij, koncertov ter komorne in liturgične glasbe se bodo po vsej državi poklonili s koncerti in uprizoritvami njegovih del ter razstavami. V Bolšoj teatru v Moskvi je že na ogled spominska razstava, 27. februarja bodo v tem slavnem gledališču premierno uprizorili novo postavitev njegove opere Pikova dama.

V baletnem gledališču v Kremlju pa bodo v začetku aprila izvedli njegove balete Labodje jezero, Hrestač, Trnuljčica in Sneguljčica.