Svet 20.2.2015 5:30

Van Morrison bo izdal 16 priredb svojih pesmi v duetih

London, 20. februarja - Pevec soula Van Morrison je napovedal 35. studijski album z naslovom Re-Working the Catalogue. Z gosti, kot so Bobby Womack, Michael Buble, Mick Hucknall, Steve Winwood in Joss Stone, je posnel 16 priredb pesmi iz svoje zbirke 360 skladb. Pesem z naslovom Real Real Gone je že mogoče poslušati na YouTubu.

Van Morrison je 16 priredb svojih skladb posnel v Londonu in domačem Belfastu. Kot poroča Guardian, se je namenoma osredotočil na ustvarjanje novih različic manj znanih pesmi, izogibal pa se je priredbam uspešnic iz osemdesetih.

V duetih je posnel skladbi Some Peace of Mind z Bobbyjem Womackom in Whatever Happened to P. J. Proby s P. J. Probyjem. Z Joss Stone sta zapela skladbo Wild Honey, skladbo Fire in the Belly pa s Steveom Winwoodom. Pri snemanju je sodelovala tudi Morrisonova hči Shana, ki je z očetom posnela pesem Rough God Goes Riding.

Skladbo Real Real Gone, ki je prvič izšla na albumu Enlightenment leta 1990, je Morrison posnel z ameriškim vokalistom in grammyjevim nagrajencem Michaelom Bublejem. Nova različica je že dosegljiva na YouTubu.

Na albumu so še dueti bluesa, jazza, rocka, gospela in soula z Mavis Staples, Clare Teal, Natalie Cole, Georgiejem Fameom, Chrisom Farloweom, Taj Mahalom ter grammyjevima nagrajencema Georgeom Bensonom in Gregoryjem Porterjem.

Skladba Some Peace of Mind bo prvič predvajana 3. marca, Irish Heartbeat v duetu z Markom Knopflerjem 10. marca, teden dni za tem, 17. marca, pa še Fire in the Belly z Winwoodom, napoveduje Van Morrisonova spletna stran.

George Ivan Van Morrison se je rodil 31. avgusta 1945 na Irskem. Profesionalno se je z glasbo začel ukvarjati v mladih letih, ko je v različnih zasedbah igral harmoniko, kitaro, klaviature, saksofon. Solo kariero je začel s pesmijo Brown Eyed Girl leta 1967.

Z založbo Warner Bros Records je sklepal pogodbe za snemanja albumov, ki danes skupaj obsegajo 360 skladb. Še vedno snema skladbe, nastopa na turnejah in sodeluje z drugimi glasbeniki. Nagrajen je bil s šestimi grammyji in nagrado brit za izjemen prispevek h glasbi.