Svet 20.2.2015 5:00

Metropolitanska opera bo prenose razširila v Rusijo in na Kitajsko

New York, 20. februarja - Metropolitanska opera (Met) v New Yorku želi še več občinstva. V ta namen bo v sezoni 2015/16, ki bo obsegala šest novih produkcij, razširila prenose v še več kinematografov. Sezona, ki so jo napovedali ta teden, obljublja operne klasike in izvedbe, pri katerih bodo sodelovali priznani pevci, kot so Jonas Kaufmann, Anna Netrebko in Joyce DiDonato.

Rusija. Primadona ruske operne scene, sopranistka Ana Netrebko. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija.
Primadona ruske operne scene, sopranistka Ana Netrebko.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Prihodnje leto bo minilo deset let, odkar je Met začela v živo prenašati uprizoritve v kinematografe. Zamisel je sprva naletela na neodobravanje, izkazala pa se je za uspešno. Vsaka izvedba v tej akciji, imenovani The Met: Live in HD, zdaj pritegne 250.000 gledalcev po vsem svetu. Zunaj ZDA si največ njihovih predstav ogledajo v Nemčiji in Avstriji.

V sezoni 2015/16 bodo uprizoritve prenašali v več kot 2000 kinematografov v 70 državah. Za primerjavo: v letu 2006 so jih prenašali v 98 držav.

Prenose opernih izvedb v živo bodo razširili v Rusijo in na Kitajsko, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal generalni direktor Peter Gelb. Kitajska namreč kaže veliko zanimanje za zahodno klasično glasbo, čeprav predvsem instrumentalno, medtem ko ima Rusija dolgoletno operno tradicijo, njeni poustvarjalci pa so znani po vsem svetu.

Po Gelbovih besedah prenosi na sezono prinesejo od 17 do 19 milijonov dolarjev (od 14,8 do 16,5 milijona evrov) v Met, ki si že dlje časa prizadeva stabilizirati sredstva in se za več kot polovico svojega proračuna zanaša na donatorje. "Za organizacijo, ki ima 300 milijonov letnega proračuna, to ne bo rešilo težav, zagotovo pa je bolje, kot da tega ne bi bilo," je prepričan Gelb.

V prihodnji sezoni bo Met po skoraj sto letih ponovno uprizorila zgodnejšo opero Georgesa Bizeta Lovci biserov; v zadnji inscenaciji iz leta 1916 je v njej nastopil legendarni tenorist Enrico Caruso. Na novo bo uprizorila še Verdijevega Otella, Bergovo Lulu, Puccinijevo Manon Lescaut in Straussovo Elektro.