Svet 19.2.2015 17:12

V dveh večjih londonskih galerijah upad števila domačih obiskovalcev

London, 19. februarja - V Veliki Britaniji se je, kot kažejo statistike, povečalo število obiskovalcev v muzejih in galerijah, ki jih financira država. V dveh najpomembnejših londonskih umetnostnih galerijah pa so kljub optimističnim statistikam v zadnjih petih letih zabeležili znaten upad števila domačih obiskovalcev.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so po pisanju britanskega BBC sporočili z britanskega ministrstva za kulturo, medije in šport, najnovejše statistike za muzeje, ki jih financira država, kažejo, da so v njih zabeležili dva milijona več obiskovalcev kot v letu pred tem. V sezoni 2013/14 so tako v 16 nacionalnih galerijah in muzejih, ki jih neposredno financira ministrstvo, našteli 49 milijonov obiskovalcev, kar pomeni povečanje za štiri odstotke glede na sezono pred tem.

Slika je po pisanju BBC na prvi pogled optimistična, a podrobnejši pogled na statistike pokaže, da so k povečanju števila obiskovalcev pripomogli predvsem turisti, medtem ko se število domačih obiskovalcev povečuje precej počasneje.

V Nacionalni galeriji in galerijah Tate pa se je število domačih obiskovalcev celo zmanjšalo, in sicer za kar 20 odstotkov od sezone 2008/09. V galerijah Tate se je število domačih obiskovalcev v zadnjih šestih letih zmanjšalo za okoli milijon, iz 4,5 milijona v sezoni 2008/09 na 3,5 milijona v zadnji sezoni. V Nacionalni galeriji pa se je število domačih obiskovalcev zmanjšalo za več kot pol milijona, iz 2,9 milijona v sezoni 2008/09 na 2,3 milijona v zadnji sezoni.

V galerijah Tate zmanjšanje domačega občinstva povezujejo s splošnim zmanjšanjem števila obiskovalcev. Sedaj domače občinstvo predstavlja polovico obiskovalcev, v času, ko so beležili več obiskovalcev, pa je domače občinstvo predstavljalo 60 odstotkov obiskovalcev.

V nasprotju z galerijami pa se je število obiskovalcev v Britanskem muzeju, Muzeju Victoria & Albert in Prirodoslovnem muzeju povečalo, in to tako domačih kot turistov.

V Nacionalni galeriji menijo, da je upad števila domačih obiskovalcev povezan s tem, da Britanci kažejo več zanimanja za večje razstave, pa čeprav morajo zanje plačati vstopnino, kot za obisk stalnih razstav, ki je brezplačen.

Enega od vzrokov za takšno situacijo vidijo v tem, da se za promocijo občasnih razstav nameni bistveno več denarja, kot za promocijo stalnih razstav, kar pa je seveda povezano tudi z izkupičkom od prodanih vstopnic.

Naključno izbrani domači obiskovalci Britanskega muzeja so za BBC povedali, da so se za obisk omenjenega muzeja namesto Nacionalne galerije ali galerij Tate večinoma odločili zato, ker je Britanski muzej dostopnejši, prijaznejši do otrok in ker je njegova zbirka bolj povezana s šolsko snovjo.