Na hitro prelistano 21.2.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. februarja - Pri založbi Modrijan so izdali roman Marjana Žiberne z naslovom Norma, pri založbi KUD Logos pa delo filozofa Branka Kluna Onkraj biti. Pri mariborski založbi Litera so izdali roman britanskega pisatelja Davida Lodgea z naslovom Na drugem mestu: Zgodba o dveh kampusih ter knjigo nemške avtorice Karen Duve Dostojno kosilo.

Ljubljana Knjiga pisatelja Davida Lodgea z naslovom Na drugem mestu. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Davida Lodgea z naslovom Na drugem mestu.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga o sodobnih prehranjevalnih normah pisateljice Karen Duve z naslovom Dostojno kosilo. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga o sodobnih prehranjevalnih normah pisateljice Karen Duve z naslovom Dostojno kosilo.
Foto: STA

Ljubljana Roman pisatelja Marjana Žiberna z naslovom Norma. Foto: STA

Ljubljana
Roman pisatelja Marjana Žiberna z naslovom Norma.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga pisatelja Branka Kluna z naslovom Onkraj biti - Biblični odmevi v postmoderni misli. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Branka Kluna z naslovom Onkraj biti - Biblični odmevi v postmoderni misli.
Foto: STA

NORMA - ROMAN NA TEMO TEKA, KI ODPIRA GLOBLJA VPRAŠANJA IN DILEME

Roman Norma je prvoosebna pripoved atleta oziroma tekača v zatonu, ki zaradi nenadne bolezni pristane v bolnišnici. Po odpustitvi spremeni način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Zaradi ljubezni do ženske, ki jo je srečal med bivanjem v bolnišnici, se mu tudi maratonska olimpijska norma zazdi dosegljiva. Skozi pripoved se razkrije nenavadna ljubezenska zgodba, obremenjena z nerazčiščeno bolečino iz preteklosti, ki odpira vprašanje, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo. V romanu bralec sledi normam, s pomočjo katerih želi glavni junak uresničiti svoja podzavestna hrepenenja. Roman, ki se spogleduje z zadnje čase priljubljeno temo teka, nevsiljivo in preprosto razkriva tiste plati človeka in medčloveških odnosov, ki jih je nemogoče normirati.

Marjan Žiberna (1968) je novinar, publicist in urednik ter nekdanji atlet. Podpisuje se pod tri prozna dela Beznica v Kitalah (2003), Bazni ščurek (2008) in Dobri pastir in druge kratke ženske (2013). Norma je njegov romaneskni prvenec.

ONKRAJ BITI - TEORETSKO DELO O SODOBNI FILOZOFSKI MISLI, POVEZANI S KRŠČANSTVOM

Knjiga Onkraj biti s podnaslovom Biblični odmevi v postmoderni misli želi, kot je zapisal avtor, na svoj način pritrditi tezi Jacquesa Derridaja, ki pravi, da tisto, kar se za grško filozofijo razodeva kot t. i. drugost, izhaja iz judovskega in krščanskega izročila in da ta drugost preganja filozofsko tradicijo s tem, da ogroža in pretresa varne identitete zahodne filozofije. Teza je izziv tako za krščanstvo, ki ga pogosto spremlja skušnjava, da bi svojo varnost gradilo na navidezni trdnosti metafizičnih idej, kot tudi za filozofijo, ki postmoderno misel razume kot dokončen obračun z religiozno transcendenco in prisega na nujnost filozofskega ateizma. Avtor kot filozofe, ki narekujejo ton pričujoči knjigi, navaja Martina Heideggra, Emmanuela Levinasa, Giannija Vattima in Jean-Luca Mariona, ki jih v širšem smislu lahko umestimo v kontekst postmoderne misli.

Branko Klun (1968) je filozof, teolog in pedagog. Študiral in študijsko izpopolnjeval se je v tujini, med drugim na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, na univerzi na Dunaju in na univerzi v Parizu. Predava na Teološki fakulteti v Ljubljani.

NA DRUGEM MESTU - ROMANESKNI DEL AKADEMSKE TRILOGIJE

Knjiga Na drugem mestu: Zgodba o dveh kampusih v slovenskem prostoru sklepa tako imenovano akademsko trilogijo britanskega avtorja Davida Lodgea (1935), ki velja za vrhunskega literarnega teoretika in romanopisca. Protagonista, tipična predstavnika svojega okolja, angleški in ameriški profesor, v pričujočem delu zamenjata kontinenta, službi in še nekaj reči. V zgodbi trčita ameriški in evropski ne le šolski, temveč širši intelektualni horizont. Roman, ki je izšel leta 1975, je še zmeraj in znova aktualen. V slovenskem prevodu sicer prvi del trilogije dobivamo nazadnje. Pred tem sta izšla že romana Majhen svet in Lepa služba. Za prevod pričujočega dela je poskrbela Irena Duša.

DOSTOJNO KOSILO - KNJIGA PREIZPRAŠEVANJA NEMŠKE PISATELJICE O SODOBNIH PREHRANJEVALNIH NAVADAH

Nemška pisateljica Karen Duve (1961) se je odločila, da bo na dva meseca spreminjala svoje prehranjevalne navade. To je vzela kot izziv oziroma preverjanje sebe in svojih moralnih izgovorov. Preizkusila je bio prehrano, vegetarijanstvo, veganstvo in tudi frutarijanstvo. Brez olepševanja je svojo osebno izkušnjo delila z bralci in v Nemčiji požela val navduševanja. Med drugim je zapisala, da so vegani zanjo "živi dokaz, da je dostojen način življenja brez rabe nasilja mogoč in da ta način spet ni tako zelo težaven. "In ob tem se boleče zavem, kako neznačajna sem. O tem, da je veganski način življenja edina etično dosledna drža, niti ne dvomim več. Kljub temu pa še zdaleč nisem prepričana, ali bi v resnici rada za vse večne čase postala veganka". Delo je poslovenila Urška P. Černe.