Svet 20.2.2015 12:10

Na Dokumentarnih ponedeljkih v Bruslju tudi filma Škafarja in Ivanišina

Bruselj, 20. februarja - V bruseljskem kinu Aventure v programu Dokumentarni ponedeljki od 26. januarja predstavljajo avtorske dokumentarne filme iz desetih držav. V ponedeljek bo na sporedu slovenski film Deklica in drevo režiserja Vlada Škafarja, oktobra pa bodo predvajali film Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina. Filme bodo prikazovali do 7. decembra.

Škafarjev dokumentarni film Deklica in drevo opisuje misli in čustva gledaliških in filmskih igralk Štefke Drolc in Ivanke Mežan, nastopajočih v glavnih vlogah. Škafar je film pospremil z besedami: "Mislil sem, da delamo film o minevanju. Zdaj vidim, da smo naredili film o tistem, ki ne mine." Ponedeljkovi projekciji v Bruslju bo sledil pogovor s Škafarjem, ki ga bo vodila slovenska filmska ustvarjalka Jasna Krajinović.

Drugi slovenski film, vključen v program, je Ivanišinov Karpopotnik, ki bo predvajan 19. oktobra. Filmski portret Karpa Godine je poetično popotovanje po Vojvodini prek odlomkov njegovega izgubljenega filma z naslovom Imam jednu kuću iz leta 1971 in posnetkov iste krajine 40 let kasneje. Za film o potovanju po sledeh izgubljenega filma je bil Ivanišin nedavno nagrajen s Štigličevim pogledom za izjemno režijo. Med drugim je prejel tudi vesno za najboljši scenarij na Festivalu slovenskega filma leta 2013.

Dokumentarne ponedeljke je 26. januarja uvedla projekcija filma Sveto polje, sveta vojna ameriškega režiserja poljskega rodu Lecha Kowalskega. Film predstavi medijsko prezrte težave malih kmetov po svetu. Na Poljskem so se na primer kmetje primorani za 60 odstotkov razpoložljivih obdelovalnih površin ves čas boriti, piše na spletni strani programa.

Organizatorji projekta so EUNIC Brussels - mreža evropskih kulturnih inštitutov, društvo Le P'tit Cine, festival dokumentarnega filma Snemati za vsako ceno in Kino Aventure, ki je namenjen prikazovanju in promociji dokumentarnih filmov.

"Organizatorje festivala dokumentarnega filma Snemati za vsako ceno veseli, da lahko svetovljanski bruseljski javnosti ponujamo ustvarjalne dokumentarce iz vse Evrope," je na spletni strani izobraževalne organizacije EUNIC zapisal vodja festivala Alexander Weiss.

Dokumentarni ponedeljki potekajo dvakrat na mesec, vsaki projekciji sledijo pogovori z ustvarjalci. Filme na sporedu poleg slovenskih podpisujejo še režiserji iz Bolgarije, Estonije, Latvije, Poljske, Romunije, Španije, Turčije, iz Češke in Madžarske.