Svet 23.2.2015 6:00

Mineva 60 let od smrti francoskega pesnika in dramatika Paula Claudela

Pariz, 23. februarja - Pred 60 leti je na današnji dan preminil francoski pesnik, dramatik in diplomat Paul Claudel, ki še vedno velja za kontroverznega avtorja. Nekateri ga kujejo v zvezde, drugi v celoti odklanjajo. Zagovornik katoliške prenove je slovel po simbolističnih dramah, v katerih je opeval božji red, v okviru katerega se odvija usoda človeka in sveta.

Ljubljana. Knjige. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Claudel, mlajši brat kiparke Camille Claudel, se je rodil 6. avgusta 1868 v francoskem mestu Villeneuve-sur-Fere. Študiral je pravo in politične znanosti ter bil strokovnjak za gospodarstvo. Leta 1898 je nastopil uspešno diplomatsko kariero in deloval kot konzul v ZDA, na Kitajskem, v Avstraliji, Nemčiji, Braziliji in na Japonskem.

Temelji Claudelovega literarnega delovanja so bili dogma, kult in mistika. Njegova lirika in lirično obarvane dramske pesnitve so hvalnice stvarjenju in božji milosti. Med njegova najbolj znana dela sodijo drame Satenasti čeveljček, Talec, Marijino oznanjenje, Ponižani oče in Zamenjava. Umrl je 23. februarja leta 1955 v Parizu.

Claudelove drame do 70. let minulega stoletja v Sloveniji niso bile uprizarjane. Leta 1971 so dramo Zamenjava, ki naj bila "najmanj katoliška", uprizorili v Celju, ena najbolj znamenitih Claudelovih dram Marijino oznanjenje pa je na prvo uprizoritev čakala vse do leta 1988, ko jo je v Mestnem gledališču ljubljanskem na oder postavil Dušan Mlakar. Predstava V prelomu poldneva je bila uprizorjena leto kasneje v Mali drami SNG Ljubljana.

Mnenja o Claudelovem ustvarjanju so bila zaradi njegove predanosti veri deljena že za časa njegovega ustvarjanja. Med njegovimi slovenskimi podporniki je bil Edvard Kocbek, ki je zapisal, da je Claudel nesporno globok in svojski krščanski mislec in umetnik, "genij, velikan, podoben gori". Prevajalec Aleš Berger ga je v 90. letih označil za "umetnika besede, ki mu stavek teče tako, da skuša biti prevajalec le ponižni sluga in dober posrednik njegovih misli".