Svet 21.2.2015 5:00

V Hamburgu razstava postimpresionističnih mojstrovin

Hamburg, 21. februarja - V hamburškem razstavišču Kunsthalle so na ogled postavili razstavo postimpresionističnih mojstrovin iz zbirke švicarskih zakoncev Arthurja in Hedy Hahnloser-Bühler. Postavitev vključuje dela, ki sta jih zakonca zbrala med letoma 1906 in 1936. Med njimi so Sončnice iz leta 1887 in Sejalec iz leta 1888 Vincenta van Gogha.

Belgija, Mons. Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na ogled je tudi slika Felixa Vallottona iz leta 1913 Belka in črnka ter dela umetnikov, kot so bili Paul Cezane, Auguste Renoir in Edouard Manet. Zbiratelja sta številne umetnike, katerih dela imata v svoji zbirki, poznala tudi osebno, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Zahvaljujoč intenzivnemu druženje z umetniki sta zelo dobro razumela njihove cilje ter postala izjemno strastna pa tudi kompetentna zbiratelja njihovih del," je dejal kurator razstave Daniel Koep.

Zbirka ima svoj domicil v muzeju, urejenem v vili Flora v švicarskem mestu Winterthur. Ker so muzej zaradi varčevalnih ukrepov začasno zaprli, so dela na turneji, ki se začne v Hamburgu, nato pa bodo umetnine razstavljene še v Parizu ter Halleju in Stuttgartu, še piše dpa.