Svet 22.2.2015 5:00

V nemškem Paderbornu razstava slikarske dinastije Bruegel

Düsseldorf, 22. februarja - V nemškem mestu Paderborn so odprli razstavo del umetnikov štirih generacij flamske družine Bruegel. Razstava bo združila več kot 140 slik, risb in grafik, nastalih v 16. in 17. stoletju in bo na ogled v Mestni galeriji v poslopju nekdanje jahalnice. Poleg alegorij in nabožnih podob bo vključevala tudi cvetlična tihožitja.

"Znamka Bruegel ne bi bila nikoli tako slavna, če tudi sinovi ne bi imeli umetniškega duha," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejala kustosinja razstave in direktorica muzeja Andrea Wandschneider.

Peter Bruegel starejši (1525-1569) je bil na začetku pod vplivom Hieronymusa Boscha, potem pa je izoblikoval slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, ki so na prvi pogled podani enostavno, a jih pozorno oko razbere kot splet fantastičnega, mitološkega in stvarnega.

Njegov sin Jan (1568-1625) se je po tematiki bistveno razlikoval od očeta. Bil je dober opazovalec in je razvil slog nežnih, žametnih barv, s katerimi je natančno in občuteno slikal cvetlice, krajine in tihožitja. Pozneje je prevzel očetovo delavnico.

Na ogled bodo tudi dela njegovega sina Ambrosiusa, ki je prav tako zaslovel s cvetličnimi tihožitji. Razstava pa vključuje še dela članov dinastije iz 17. stoletja - Jana Pietra, Abrahama in Jana Baptista.

Razstavo, ki je že bila na ogled v italijanskem Comu, Tel Avivu, Rimu, Parizu in Vroclavu, je doslej videlo že več kot milijon obiskovalcev. V Paderbornu bo na ogled do 21. junija.