Slovenija 24.2.2015 0:30

Nacionalni svet za kulturo o položaju samozaposlenih v kulturi

Ljubljana, 24. februarja - Na današnji tretji redni seji Nacionalnega sveta za kulturo se bodo člani posvetili spremembam in predlogom za izboljšanje položaja samozaposlenih v kulturi. V svetu menijo, da je spremembe na področju samozaposlenih treba voditi skupaj s posodabljanjem celostnega kulturnega sektorja. K razpravi so povabili tudi predstavnike samozaposlenih.

Ljubljana. Redna seja Nacionalnega sveta za kulturo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Redna seja Nacionalnega sveta za kulturo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je večkrat poudarila, da je ena od njenih prioritet ureditev statusa samozaposlenih v kulturi. Nekaj sprememb na tem področju je bilo narejenih, vsekakor bo pa treba še marsikaj spremeniti, da bo status samozaposlenega v kulturi postal vzdržnejši in privlačnejši, piše v vabilu na sejo.

Člani sveta menijo, da je treba spremembe na področju samozaposlenih v kulturi voditi skupaj s posodabljanjem celostnega kulturnega sektorja. "Možno jih je reševati le v paketu kot sestavni in neločljivi del posodobitve in prenove javnega sektorja v kulturi, sistemskega reševanja položaja nevladnih organizacij ter spodbujanja zasebnega in javnega vlaganja v kulturo," so še zapisali.

K današnji razpravi so vabljeni tudi predstavniki samozaposlenih v kulturi. Med drugimi predsednik društva Asociacija Andrej Srakar, predsednik Delovne skupine za obravnavo vprašanj, povezanih s statusom samozaposlenih v kulturi, Denis Miklavčič, članica strokovne skupine SRČ Vesna Čopič ter predsednik nekdanje komisije za pripravo novega ZUJIK Simon Kardum.