Svet 24.2.2015 6:00

Pet nemških čudes na panoramskih posnetkih

Essen/Köln, 24. februarja - V nemškem Essnu so posneli pet zgodovinskih turističnih znamenitosti, ki si jih vsak lahko ogleda preko spleta. Pogled 360 stopinj omogoča preučevanje podrobnosti znamenitosti, med katerimi so kölnska katedrala, katedrala v Aachnu, opatija Corvey, grad Augustusburg z vrtovi in industrijsko središče premogovnikov Zollverein.

Obiskovalci spletne strani lahko celo povečajo velikost slik, ki visijo na stenah v notranjosti omenjenih znamenitosti, in preučujejo njihove detajle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki s področja dediščine trdijo, da si številni turisti že pred obiskom znamenitosti ogledajo njihove spletne strani in preučijo zanimivosti. Med ogledom v živo tako vedo, na kaj morajo biti pozorni.

Vseh pet znamenitosti sodi pod okrilje Unesca, ki jih je uvrstil na seznam svetovne dediščine. Prav tako se vseh pet nahaja na območju nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija, ki financira naložbe v spletne fotografije visoke ločljivosti. Najboljša ločljivost podob na fotografijah je v velikosti sedmih gigapikslov.

Temeljni kamen kölnske katedrale so položili leta 1248. Velja za tretjo tretjo najvišjo cerkev na svetu. Severni in južni stolp merita dobrih 157 metrov.

Zgodovina gotske katedrale v Aachnu sega v 8. stoletje, ko so tam postavili kapelo z osmerokotnim tlorisom po bizantinskem vzoru. Za vrhunec sicer pretežno gotskega objekta velja zvonik. Danes je označena kot slogovni konglomerat.

Kraljeva opatija Corvey je bila benediktinski samostan. Znana je po knjižnici z več kot 74.000 izvodi predvsem nemških, francoskih in angleških del.

Augustusburg je zgodovinski kompleks, ki povezuje tudi vrtove, namenjene koncertom.

Industrijsko središče rudnikov premoga Zollverein velja za najbolj impresiven industrijski objekt na svetu. S petimi rudniki, podzemeljskimi objekti, osrednjimi koksarnami, prometno strukturo in bivališči za delavce je industrijsko središče rudnikov premoga Zollverein med letoma 1847 in 1986 veljalo za največjega in najmodernejšega na svetu. Danes je tam umetniško središče.