Intervju 27.2.2015 12:03

Lamb za STA o novem albumu Backspace Unwind: Razmišljanje o vesolju osvobodi um

pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 27. februarja - V Kinu Šiška bo 3. marca po štirih letih ponovno gostoval triphop duo Lamb. Pred prihodom v Ljubljano sta Andy Barlow in Lou Rhodes za STA spregovorila o novem albumu Backspace Unwind, katerega rdeča nit je vesolje. "Všeč mi je ideja, da bi se ljudje povzdignili iz vsakodnevne rutine in odkrili popolnoma nov pogled na svet," je povedala Rhodesova.

Ljubljana. Člana triphop dua Lamb Andy Barlow in Lou Rhodes. Foto: Lamb

Ljubljana.
Člana triphop dua Lamb Andy Barlow in Lou Rhodes.
Foto: Lamb

Vajin novi album Backspace Unwind poslušalce popelje na izlet v vesolje. Skozi pesmi preizprašujeta vlogo človeka v vesolju, hkrati pa ne pozabita na ljubezen, ki je ena od vaših vodilnih tem. Lou, kot avtorico besedil bi vas rada vprašala, zakaj ste se tokrat osredotočili na vesolje?

Lou Rhodes: Besedila skladb na tem albumu so rezultat odprtega, asociativnega toka misli. Tema vesolja, tako v njegovem astronomskem pojmovanju ali zgolj kot občutek prostranosti, se je pojavila na nezavedni ravni. Zdelo se mi je, kot da je to tema, ki mora priti na površje in sem se ji prepustila. Na koncu se je vse dobro povezalo s konceptom širine, ki smo ga želeli izraziti tudi skozi glasbo. Menim, da razmišljanje o vesolju osvobodi um. Všeč mi je ideja, da bi se ljudje povzdignili iz vsakodnevne rutine in odkrili popolnoma nov pogled na svet.

Občutek neskončnosti je v vajini glasbi prisoten od samih začetkov. Na eni strani imamo subtilen in iskren vokal, ki prepeva globoka, nežna besedila, na drugi pa glasbo, ki vokalu navidezno zvesto sledi. Kako vama uspe najti pravo ravnovesje?

Lou Rhodes: Najino sodelovanje kot duo Lamb je zanimivo popotovanje, na katerem sva se veliko naučila. Danes lahko rečem, da sva prišla do točke, ko si enostavno zaupava in tako ves proces poteka zelo organsko. Najina prioriteta je vselej ta, da začneva z zelo osnovnimi elementi, liričnimi ali glasbenimi, in nato razpravljava o najinih idejah ter na njih gradiva skladbo. Veliko nama pomeni, da ne ustvarjava nepotrebnega balasta in s tem ohranjava ta občutek neskončnosti. V kolikor presodiva, da določen zvok ali del besedila za skladbo ni potreben, ga preprosto vrževa ven.

Na albumu je posebna pesem As Satellites Go By, ki je nastala na podlagi akustične različice. Lou, vi ste tista, ki rada izvaja akustično glasbo. Ste s to skladbo posebej povezana?

Lou Rhodes: To je skladba, ki je nastala iz klavirskega dela, ki ga je napisal Andy. Tedaj je ravno dobil nov klavir in se popolnoma zaljubil vanj (nasmeh). As Satellites Go By je dobila nekoliko drugačno podobo, ko sva na njej delala med bivanjem v Goi, stran od klavirja. Ko pa sva se vrnila nazaj, sva iz nje odstranila vso dodatno instrumentacijo in se vrnila h klavirju in glasu. Krasno je bilo zasnovati skladbo na tako preprostih, harmoničnih elementih.

Andy Barlow: Preden sva začela delati na Backspace Unwind sem produciral album Davida Grayja Mutineers. Zelo me je navdušilo, kako je David vsak dan vstopil v studio in nekaj ur preden sva se dejansko lotila dela, sedel za klavirjem ter igral in pisal. Na klaviature sem že leta igral, a nisem nikoli poprej razmišljal, da bi skladal ob klavirju. Delo z Davidom me je navdahnilo in tako sem si kupil klavir. Z Lou nimava nekega ustaljenega načina ustvarjanja skladb. Gre za razvrščanje form, sekvenc, loopov, samplov ali delov besedil. As Satellites Go By je prva skladba, ki sem jo napisal na ta način. Začel sem na začetku procesa ustvarjanja albuma, nato se mi je pri nastajanju pesmi pridružila še Lou. Vsakič, ko sva se dobila, sva malo več naredila na njej, malce spremenila aranžma, vključila godala in jo nato nekaj mesecev po malem gnetla, da je nastala končna različica.

Pri promociji vajinega šestega albuma sta se odločila za poseben pristop. Pripravila sta posebno prednaročniško izdajo albuma, na katero ste po želji naročnika izpisali njegovo ime. Povedala sta, da vam bo ta paket pomagal pri zaključku projekta. Koliko posebnih izdaj albuma sta prodala in kaj bi povedala o podpori vajinih oboževalcev?

Lou Rhodes: Podpora oboževalcev je v teh časih izjemnega pomena. Brez njih bi se morali zelo boriti, da bi lahko izdajali albume. Glasbena industrija se je v teh časih zelo spremenila in številni ustvarjalci so ugotovili, da je tovrstni način financiranja edina možnost, da lahko še naprej delajo glasbo. Ne vem, koliko paketov smo prodali, a je krasno, da so tudi najini oboževalci na ta način bolj aktivno vključeni v ustvarjalni proces.

V času, ko nista skupaj delovala kot Lamb sta se posvetila solo projektom. Lou, vi delate na četrtem samostojnem studijskem albumu theyesandeye. Bi nam zaupali več o projektu?

Lou Rhodes: Album theyesandeye sem posnela med kratko pavzo, ki sva jo imela z Lamb pred letom dni. Izid albuma je zamaknjen, ker sva se z Andyjem dogovorila, da bova dala prioriteto izdaji albuma Backspace Unwind in turneji, na katero sva se podala. Upam, da bo theyesandeye izšel prihodnje leto in da ga bom lahko tudi predstavila na turneji.

Andy, kako pa je z vašim projektom Lowb?

Andy Barlow: Projekt Lowb gre dobro, hvala! Je zelo atmosferičen, a z močnim beatom. Nekaj skladb se je pojavilo tudi v oglasih ali na televizijskih šovih. Delam na novem albumu. Sicer sem produciral Grayev nov izdelek, kot sem že omenil, ter prvenec zasedbe The Ramona Flowers. Rad delujem kot producent, saj je lažje sprejemati kreativne odločitve, če nisi hkrati v dvojni vlogi producenta in umetnik. Če pomeni biti umetnik to, da delaš svoje otročičke - s tem mislim na skladbe, je producentstvo podobno temu, da paziš na otroke nekoga drugega. Pelješ jih v živalski vrt, z njimi preživiš res lep dan, a jih nato pripelješ nazaj k staršem. Producentsko delo je zame nekaj naravnega in želel bi se še naprej razvijati na tem področju.

So vama ravno omenjeni projekti pomagali, da sta se po razpadu Lamb leta 2004 nato leta 2009 ponovno našla in nadaljevala skupno glasbeno zgodbo?

Lou Rhodes: Da. Menim, da je bilo za naju izredno dragoceno, da sva odkrila drugačna področja najine kreativnosti. K projektu Lamb sva se vrnila osvežena in notranje izpolnjena, kar je najboljša popotnica za nadaljnje ustvarjanje.

Ko sta obiskala Ljubljano leta 2011 v sklopu turneje albuma 5 sta navdušila občinstvo. Morda še par besed o svetlobnih učinkih. Nas bosta 3. marca dobesedno popeljala na izlet v vesolje?

Lou Rhodes: Absolutno! Imamo novega oblikovalca luči za to turnejo in njegovi svetlobni učinki so dobesedno zunajzemeljski. Pripravite se, da boste zaslepljeni na najboljši možen način (pomežik).