Slovenija 27.2.2015 5:00

V Goriških Brdih začetek 46. pevske revije Primorska poje

Goriška Brda, 27. februarja - S koncertom na Gradu Dobrovo v Goriških Brdih se bo drevi začela 46. pevska revija Primorska poje. Posvečena bo 110. obletnici rojstva skladatelja Ubalda Vrabca in 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Na manifestacijo se je letos prijavilo več kot 200 zborov, ki bodo do 26. aprila nastopili na 30 revijah po Sloveniji in v zamejstvu.

Na otvoritvenem koncertu 46. Primorske poje bodo nastopili mladinska vokalna skupina AnaKrousis, ženska vokalna skupina Barkovlje, mešani cerkveni zbor Volče, pevska skupina Tuščak Bač, ženska vokalna skupina Šmihel, mešani pevski zbor Tabor iz Lokve ter dekliška vokalna skupina Bodeča neža.

Poleg dogodka v Goriških Brdih se v otvoritvenem vikendu v soboto in nedeljo obetata še koncerta ljubiteljskih zboristov v Kulturnem dom Branik ter v Domu krajanov Negovana Nemca v Biljah. Do 26. aprila bodo v sklopu Primorske poje koncerti potekali vsak konec tedna. Zadnji trije dogodki bodo v Zavarhu, Trenti in Gropadi, je mogoče zaslediti na spletni strani Zveze pevskih zborov Primorske.

Primorska poje velja za eno največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture. Prva pevska revija je bila organizirana leta 1970 v Kopru. V prvem letu so se zvrstile štiri revije z 49 pevskimi zbori. Do leta 1984 so zbori izvajali po tri skladbe, po letu 1985 pa po štiri, s čimer so zborom omogočili boljšo predstavitev. S povečanjem števila skladb se je povečalo tudi število revij v posameznih letih, saj je na vsaki nastopilo manj zborov, število prijavljenih zborov pa je naraščalo.

V prvih letih pevske revije Primorska poje so pripravljali tudi seminarje za zborovodje, saj so bili ti večinoma nešolani glasbeniki. V zadnjih letih pa v zborovske vrste prihaja vse več šolanih zborovodij, kar pevcem in reviji omogoča kakovostno rast tako v programskem kot v pevskem smislu.

Pevsko manifestacijo organizirajo Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica in Videm, tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter Javni sklad za kulturne dejavnosti.