Svet 1.3.2015 6:00

Tudi Zagreb naznanil kandidaturo za evropsko prestolnico kulture 2020

Zagreb, 1. marca - Zagreb je deveto hrvaško mesto, ki je naznanilo svojo kandidaturo za evropsko prestolnico kulture leto 2020. Z geslom Središče ob robu bodo kandidaturo mesta utemeljili na združevanju regij Sredozemlja in Srednje Evrope v Zagrebu, so napovedali pobudniki.

Hrvaška, Zagreb. Panorama Zagreba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Panorama Zagreba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Zagreb je bil vselej središče ob robu, mesto na meji rimskega in otomanskega cesarstva, Avstro-Ogrske monarhije, danes pa Evropske unije, je dejala namestnica zagrebškega župana Vesna Kusin.

Kot je dodala, nameravajo spodbuditi javnost, da bi prestolnica najmlajše članice EU izšla iz letargije in prebudila vse svoje potenciale, ki so bili travmatizirani zaradi vojne, deindustrializacije in globalizacije.

Na novinarski konferenci niso omenjali konkretnih projektov, a je znano, da mesto od leta 2013 načrtuje gradnjo novega hrvaškega narodnega gledališča na prostoru tovarne Gredelj, ki se nahaja med glavno železniško in avtobusno postajo. V bližini bi radi zgradili tudi novo mestno knjižnico.

Na prostoru nekdanje tovarne alkohola Badel, ki se naslanja na enega osrednjih trgov v vzhodnem središču mesta, Kvaternikov trg, pa naj bi uredili muzej filma in kinoteko. Pripravljajo tudi kulturno strategijo mesta.

Za projekt Zagreb - Evropska prestolnica kulture so angažirali tudi umetniškega svetovalca Airana Berga, ki ima izkušnje na podobnih projektih v Linzu in Lecceju.

V kandidaturo nameravajo vključiti med drugim vključiti tudi hrvaška mesta Karlovac, Sisak in Bjelovar. Sodelovali na bi tudi z Ljubljano, Trstom, Gradcem, Banja Luko, Bihaćem, Mostarjem in Novim Sadom.

Kandidature je treba vložiti do 17. aprila. Poleg Zagreba so svoje kandidature s Hrvaške napovedali še Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pulj, Reka, Split, Varaždin in Zadar.