Slovenija 27.2.2015 12:04

V Trebnjem in Mokronogu 16. mednarodni orgličarski festival

Trebnje/Mokronog, 27. februarja - V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem se bo z nastopom pariškega Dua Romance drevi začel 16. mednarodni festival orgličarjev in ustnih harmonikarjev Ah, te orglice. Njegov osrednji del s popoldanskim nastopom solistov bodo v soboto pripravili v dvorani upravno-kulturnega središča v Mokronogu. Priredili bodo tudi seminar orgličarskega bluesa.

Pobudnik in vodja prireditve Stane Peček je za STA povedal, da prireditelji pričakujejo več kot 30 nastopajočih posameznikov in skupin iz Slovenije ter Hrvaške. Kot navadno se bodo festivala udeležili tudi gosti z orgličarskega festivala, ki ga prirejajo v Gračišću v hrvaški Istri.

V drevišnjem prvem delu festivala v Trebnjem bosta nastopila japonska ustna harmonikarica in pianistka Nami Miyata ter francoski ustni harmonikar Antoine Le Roux, ki sestavljata Duo Romance.

Prizorišče festivala se nato v soboto seli v matični Mokronog, kjer bodo dopoldne najprej priredili orgličarski seminar. Koncert solistov se bo začel ob 14. uri, festival pa bodo končali z večernima nastopoma Dua Romance in gostov iz Gračišća. Kot nastopajoči bo med gosti festivala tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Čeprav revija nima tekmovalnega značaja, bo strokovna komisija vsak nastop interno ocenila in svojo oceno, pomoč ter nasvete posredovala izvajalcem. Med festivalom bo v avli mokronoškega upravno-kulturnega središča potekala prodajna razstava ustnih harmonik.

Po Pečkovih besedah je namen revije ustnih harmonikarjev še bolj približati ljudem to prijazno glasbilo in predstaviti že uveljavljene in manj znane mojstre ustne harmonike oziroma orglic.

Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila, je nadaljeval Peček, in pristavil, da po skoraj poldrugem desetletju prirejanja mokronoškega festivala njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje, dokaj zapostavljeno glasbilo pa se vrača v roke otrok.

S tem je, kot je ocenil, eno izmed poglavitnih vodil festivala uresničeno. Orglice oziroma ustne harmonike se v različnih izpeljankah in velikostih ter skozi različne glasbene sloge vračajo med Slovence, je poudaril Peček.

Dokaz za omenjeno trditev je po njegovem mnenju edini slovenski tovrstni festival, ki mu stojijo ob strani trebanjska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Kulturno umetniško društvo Emil Adamič Mokronog in zadnja leta tudi občina Mokronog-Trebelno.