Slovenija 28.2.2015 0:30

Pogovor z Janice Galloway za uvod v 12. Fabulo

Ljubljana, 28. februarja - Z literarnim večerom s škotsko pisateljico Janice Galloway se bo nocoj v Klubu CD začela 12. izdaja festivala literatur sveta Fabula, posvečena moči lažnega. V sklopu festivala bodo do 8. marca po Ljubljani potekali številni dogodki, med katerimi odmeva dogodek v Drami Kdo zdaj tu laže?. Fabula letos prvič poseben sklop dogodkov posveča mladim.

Ljubljana. Festival Literature sveta - Fabula. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Literature sveta - Fabula.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gallowayjeva, ki se je že utrdila kot ena od škotskih klasikov, bo nocoj med drugim spregovorila o svojem romanu Clara, ki je nedavno izšel pri Beletrini v prevodu Jureta Potokarja. V njem je podala zgodbo Clare Schumann, žene slavnega skladatelja, ki je bila tudi sama pianistka. Pogovor bo na klavirju spremljal Miha Haas.

V goste 12. Fabule prihajata še bolgarski literat Georgi Gospodinov ter mladi francoski avtor Clement Benech. Organizatorji so v sredo sporočili, da je zaradi nesreče svojo prisotnost na festivalu odpovedal flamski pisatelj Stefan Hertmans.

Fokusu festivala Moč lažnega bo posvečen sklop pogovorov, med njimi dogodek Kdo zdaj tu laže?, ko bodo 3. marca v ljubljanski Drami nastopili Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Alenka Zupančič. V goste prihaja tudi avstrijski filozof in psihoanalitik Robert Pfaller, na Moč lažnega pa se bo navezoval še filmski program.

Mladim bralcem se na Fabuli letos prvič bolj posvečajo z dogodki v sklopu Mlade Fabule, prvič pa bo v sodelovanju s fundacijo Alpen-Adria Allianz potekalo strokovno srečanje, posvečeno kulturnemu managementu.

Festival bo 8. marca sklenilo druženje s slovenskimi festivalskimi gosti - Deso Muck, Žigo X. Gombačem, Milanom Deklevo, Mojco Kumerdej in Barbaro Simoniti.