Slovenija 2.3.2015 11:28

Na DSP drevi o delu slovaških pisateljic

Ljubljana, 2. marca - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) bo ob 18. uri srečanje z literarno znanstvenico in profesorico Marto Součkovo iz Prešovske univerze na Slovaškem. Predavanju Součkove na temo K poetiki v proznih delih slovaških pisateljic po novembru 1989 bo sledil pogovor, ki ga bo moderirala Stanislava Repar.

Ljubljana. Sedež Društva slovenskih pisateljev. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedež Društva slovenskih pisateljev.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na prvem letošnjem dogodku Mire, Ženskega odbora Slovenskega centra PEN, bodo zbrane zanimali predvsem načini, s katerimi pisateljice različnih generacij oblikujejo odnose med subjekti oziroma svojimi liki, tako heteroseksualnimi kot tudi homoseksualnimi, v razmerju med materjo in hčerjo, očetom in otrokom ter podobno.

Kot so zapisali organizatorji, kaže, da ženskim avtoricam na Slovaškem uspeva detabuizirati več različnih tem ter v znatnejši meri, kot je to pri njihovih moških kolegih, v svojih delih konkretizirati velemesto, pa tudi tujino.

Součkova, ki je trenutno lektorica slovaške književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Novem Sadu, se ukvarja predvsem z literarno kritiko ter slovaško medvojno književnostjo in literaturo po novembru 1989. Številne recenzije je objavila v različnih periodikah, zlasti v revijah Romboid in RAK. Je avtorica več znanstvenih monografij in urednica dveh izborov slovaških pisateljev v glavnem prve polovice 20. stoletja in povojnih let.

Že več let je tudi organizatorica mednarodnih konferenc o slovaški književnosti po letu 1989. Na tej podlagi je sestavila sedem zbornikov literarnoznanstvenih razprav in interpretacij, ki jih je tudi uredila. Je članica številnih literarnih žirij in strokovnih komisij.