Svet 3.3.2015 6:00

Pri pariških izpostavah hiš Sotheby's in Christie's kmalu dražbi stripov

Pariz, 3. marca - Pri pariških izpostavah avkcijskih hiš Sotheby's in Christie's v kratkem pripravljajo veliki dražbi stripov, na katerih se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP nadejajo bogatega izkupička. Za Sotheby's bo to prva dražba stripov, pri Christie's so prvo dražbo stripov pripravili aprila lani, na njej pa iztržili več kot štiri milijone evrov.

Maja lani je nato sledila rekordna cena za original Tintina iz leta 1937, za katerega so pri francoski avkcijski hiši Artcurial iztržili 2,6 milijona evrov.

Pri Sotheby's bodo v soboto na dražbi ponudili 288 zvezkov, posamičnih listov ali risb, med katerimi jih kar 50 nosi podpis ustvarjalca stripa Tintinove dogodivščine, belgijskega striparja in pisatelja Hergea. Za eno od njegovih risb iz leta 1938 se po pisanje AFP nadejajo iztržiti od 430.000 do 480.000 evrov.

Dražba hiše Christie's bo sledila teden dni pozneje. Na njej bodo ponudili 446 predmetov, med njimi deset originalnih Tintinov, njihova skupna vrednost je ocenjena na 1,5 milijona evrov.

"Tintin je že postal del zgodovine," je dejal strokovnjak za stripe pri hiši Artcurial Eric Leroy, ki meni, da vrednost stripom belgijskega stripovskega avtorja še vsaj zelo dolgo ne bo padla, saj je danes že zelo težko najti kakovostne Hergeove risbe. "Večina njegovih risb je že del zasebnih zbirk, od koder pa se več zlepa ne bodo pojavile na tržišču," je pojasnil.

Zaenkrat po Leroyevih besedah največ zanimanja za stripe vlada pri kupcih iz francosko govorečih držav, nakup pa je največkrat povezan z nostalgijo. "Evropski strip še ni zavzel sveta," dodaja Leroy in še: "Tujce morda pritegne dekorativni vidik risb, ne bodo pa jih zanimale strani stripa o Asterixu."