Svet 3.3.2015 5:00

Berlinski filharmoniki bodo maja izbirali novega šefa dirigenta

Berlin, 3. marca - Svetovno znani Berlinski filharmoniki bodo 11. maja izbirali novega šefa dirigenta. Izbirali ga bodo v največji tajnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kdo bo nasledil britanskega maestra Simona Rattlea, bo 124 stalno zaposlenih glasbenikov odločalo povsem samostojno.

Avtonomno odločanje bi znalo biti edinstveno na svetu, je dejal predstavnik orkestra Peter Riegelbauer, ki je v ponedeljek predstavil volilni postopek. "Trenutno je mogoče izvoliti vsakega še živečega dirigenta na svetu," je dodal Riegelbauer.

Skupščina orkestra bo 11. maja izmed predlogov članov najprej napravila ožji seznam, na podlagi le-tega pa bodo nato izbrali novega šefa dirigenta.

Trenutnemu šefu dirigentu Rattleu se bo pogodba iztekla leta 2018 in kot je napovedal, je ne namerava podaljšati. Orkester je prevzel leta 2002. Za naslednika Claudia Abbada so ga izbrali glasbeniki sami v "tekmi", v kateri je bil njegov protikandidat za to prestižno mesto prav tako slavni Daniel Barenboim.

Od takrat se je orkester s 130-letno tradicijo preoblikoval v fundacijo ter s tem dal več besede članom orkestra kot politiki. Pod njegovim vodstvom so Berlinski filharmoniki izpopolnili svoj zvok, njihov repertoar pa je širši kot kdajkoli prej.

Še pred tem, 6. marca, bodo Berlinski filharmoniki ponovno v živo prenašali svoj koncert v kinodvorane. Pod vodstvom nizozemskega dirigenta Bernharda Haitinka bodo poustvarili Beethovnovo glasbo: Violinski koncert v D-duru, v katerem bo solistka Isabelle Faust, in Simfonijo št. 6 v F-duru, imenovano Pastoralna.

Kot poroča dpa, bodo koncert iz Berlinske filharmonije prenašali v več kot 120 evropskih kinodvoranah: ne le v Nemčiji, Avstriji in Švici, temveč tudi v Veliki Britaniji in Španiji ter na Švedskem in Poljskem.