Slovenija 7.3.2015 9:06

V SNG Opera in balet Ljubljana koncertno-baletni večer z Markom Hatlakom

Ljubljana, 7. marca - V SNG Opera in balet Ljubljana bo danes koncertno-baletni večer, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Markom Hatlakom in zasedbo Funtango ter drugimi glasbeniki. Večer bo posvečen tako tangu in baletu kot tudi svežim in svojstvenim priredbam klasike in popa.

V prvem delu večera bo mogoče prisluhniti tangu nuevo argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle v Hatlakovi izvedbi.

Zasedba v sestavi Dejan Gregorič na violini, Jan Sever na klavirju, Andrej Pekarovič na kitari, Jošt Lampert na kontrabasu in Hatlak na harmoniki bo nato izvedla kontrastne Piazzollove kompozicije odrezavega in čustvenega tanga v svobodnem jazz stilu. Zazveneli bosta tudi posebej za to priložnost aranžirana vihrava Vivaldijeva Zima ter predelava Stingova skladbe Roxanne. Spored bo začinjen s pridihom južnoameriške glasbe in z novimi avtorskimi Hatlakovimi skladbami, so zapisali organizatorji koncerta.

Na odru se bodo skupini Marko Hatlak & Funtango po vzoru nastopa na decembrskem koncertu Izštekanih 10 tudi tokrat pridružili violončelistka Karmen Pečar Koritnik in skupina Moonlight Sky.

V drugem delu se bodo glasbenikom pridružili baletni plesalci ansambla SNG Opera in balet Ljubljana in skupaj zaokrožili večer v zvenu Piazzollovih Petih tangov v koreografiji priznanega koreografa Hansa van Manena. Po svetu največkrat izvedena mojstrovina je v preteklosti povzročila manjšo plesno revolucijo, saj si je koreograf privoščil prestop z visokih pet plesnih čevljev v klasične baletne copate ter ustvaril balet za sedem baletnih parov.

Plesali bodo Regina Križaj, Peter Đorčevski, Georgeta Capraroiu, Rita Pollacchi, Lucas Zuschlag, Luka Žiher in drugi.

Marko Hatlak na koncertnih odrih nastopa od leta 2000. Študiral je v Nemčiji, njegovo glasbeno delovanje pa močno zaznamuje tango. Že med študijem v Weimarju je vodil svojo prvo tango zasedbo Distango, sledila je aktualna skupina Funtango. Igral je kot solist s simfoničnimi orkestri v Sloveniji in tujini ter v komornih zasedbah, pa tudi v tango in etno zasedbah. Posnel je nekaj plošč z repertoarjem tanga, sodobne, baročne, klasične in etno glasbe. Ustvarja tudi avtorsko glasbo.