Svet 4.3.2015 5:00

Rembrandtova slika Suzana in starca po umetnikovi smrti znatno predelana

Berlin, 4. marca - Slika nizozemskega umetnika Rembranta van Rijna Suzana in starca je bila po umetnikovi smrti deležna znatnih predelav. Kot se je pokazalo pri pripravi razstave v Berlinski slikarski galeriji, posvečene temu znamenitemu Rembrandtovemu delu, je približno dve tretjini slike preslikal njen poznejši lastnik, angleški umetnik Sir Joshua Reynolds.

Rembrandt je sliko naslikal leta 1647. Reynolds jo je preslikal v drugi polovici 18. stoletja. "To je bil precej radikalen poseg. Pravzaprav so le še figure ostale v popolnoma Rembrandtove," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal direktor galerije Bernd Lindermann.

Motivi za takšno dejanje ostajajo uganka. "Očitno je menil, da bo slika z njegovim posegom boljša," je o Reynoldsu še dejal Lindermann.

Slika Suzana in starca tematizira svetopisemsko godbo o Suzani, krepostni hčerki premožnega kralja Joakima, ki sta jo pri kopanju opazila dva starca. Ker se jima ni hotela vdati, sta jo pričela obrekovati, da sta jo videla z drugim, a so se njune besede izkazale za neresnične.

Razstava, ki so jo za javnost odprli v torek, bo na ogled do 31. maja prihodnje leto.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženi smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.