Slovenija 5.3.2015 10:05

Letošnje Rdeče zore s 16 feministično in queerovsko obarvanimi dogodki

Ljubljana, 5. marca - Ob mednarodnem dnevu žensk 8. marca bo v Ljubljani potekal 16. mednarodni feministični in queer festival Rdeče Zore. Od danes do nedelje se bo zvrstilo 16 festivalskih dogodkov, kot so performansi, predavanja, razstave, glasbeni nastopi in delavnice, ki bodo potekali večinoma na Metelkovi.

Kot je za STA dejal Slobodan Malić, član programske festivalske ekipe, ne stremijo k osredotočenju na posamezno temo, zato festival nima rdeče niti, saj zagovarjajo načelo naredi sam, ki temelji na prostovoljnem delu. Namen festivala je dati umetnicam in aktivistkam priložnost, da predstavijo feministično in queerovsko obarvane projekte brez tematske omejitve.

Letos bodo predstavili več domače produkcije. Med drugim so pripravili predstavo z naslovom Fem TV 3.0. To je tretja predstava v seriji burleskno-kabaretskih nastopov, ki vključuje parodije medijskih vsebin, televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko tematik, povezanih z obravnavo žensk, spola in spolnosti. Predstava bo na ogled nocoj ob 21. uri.

Festival se bo začel nekaj ur pred tem, ob 18. uri, s projekcijo hrvaškega dokumentarnega filma Još jednom režiserke Ane Opalić. Sledil bo pogovor z ustvarjalci.

Festivalsko dogajanje se bo sklenilo v nedeljo s podelitvijo nagrad bodeča neža, ki jo podeljujejo od leta 2012 za najbolj seksistično izjavo leta. Izjave so objavljene na portalu Spol.si, kjer je mogoče za njih tudi glasovati. Na sklepni prireditvi bodo izbrali bodečih pet, ki se bodo potegovale za preveč častitljivo nagrado.

Prireditve so brezplačne, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki, predvsem na koncertih v Menzi pri koritu. Drevi bo na sporedu reški duo Leifert in slovenski Wanda & Nova deViator, glasbeno dogajanje pa se bo sklenilo v nedeljo s koncertom feminističnega pevskega zbora Z'borke in Ksenije Jus.

Ves čas festivala bosta na ogled razstavi: Ilustracije za pravljico Kako ti je ime? Alenke Spacal in Ljubica Rolanda Barthesa avtoric Nevene Aleksovski in Ane Makuc.

Festival Rdeče zore pripravlja istoimenski feministični in queerovski kolektiv, sestavljen iz programske ekipe in prostovoljcev. Velja za festival z opazno feministično in queerovsko komponento, ki želi preizpraševati pričakovanja, ki jih neformalno kot tudi formalno predpisujejo spolne vloge, in se osredotočiti na ustvarjalnost in druženje udeležencev.