Slovenija 8.3.2015 5:30

Slovenski dokumentarci na hrvaškem festivalu rockovskega filma

Zagreb, 8. marca - Na 9. festivalu dokumentarnega rock filma (DORF), ki bo potekal med 12. in 15. marcem v Vinkovcih, Vukoravju in Osijeku, bodo predvajali 30 filmov, med njimi tri slovenske. V regionalni program so uvrščeni filmi Kdo=Mi2, Čas za improvizacijo in Marzidovšek Minimal Laboratorium.

Festival bodo odprli v četrtek s filmom Morphine - potovanje sanj, ameriškega avtorja Marka Shumana, ki bo tudi gost festivala. Glasbena zasedba Morphine je močno zaznamovala alternativno sceno v 90. letih prejšnjega stoletja.

Večina filmov, ki jih bodo prevajali v treh slavonskih mestih, bodo hrvaške premiere. Med njimi je tudi dokumentarec Our Vinyl Weighs a Ton, v katerem avtor Jeff Broadway govori o priljubljeni hip-hop založbi Stones Throw Records.

Slovenski filmi so uvrščeni v regionalni program. Letos narejeni dokumentarec Kdo=Mi2 o glasbeni skupini iz Rogatca na Sotli podpisuje Rudi Uran. Kakovostno džezovsko sceno v Ljubljani predstavlja lanski film Čas je za improvizacijo avtorjev Tine Lešničar in Janeza Stucina, medtem ko sta se na pokojnega slovenskega glasbenega eksperimentatorja in multikreativca Marija Marzidovškega spomnili Kaja in Sava Kosmač z dokumentarcem Marzidovšek Minimum Laboratorium, ki je nastal leta 2013.

V zgodovino jugoslovanskega rocka bosta obiskovalce popeljala filma o skupinah Bijelo dugme iz Sarajeva in Mizar iz Skopja. O sodobni sceni govorita hrvaški dokumentarec Pannonian Challenge in makedonski Šutka Roma Rap.

V tričlanski žiriji, ki bo odločala o najboljšem regionalnem filmu, bo tudi slovenski novinar in režiser dokumentarnih filmov Dušan Moravec, ki je lanski zmagovalec DORF-a s filmom o Damirju Avdiću, Pravi človek za kapitalizem.

Zanimivi filmi bodo tudi v programu skrivnostna zgodovina rocka. Na ogled bo dokumentarni zapis o Long Gone Johnu, ki je vodil založbo Simpathy for the Record, pripisujejo pa mu tudi zasluge za prodor skupine White Stripes.

Letos bodo podelili tudi nagrado za življenjsko delo, ki jo bo prejel eden prvih neodvisnih glasbenih založnikov na Hrvaškem Zdenko Franjić. Zaslovel je z založbo Slušaj najglasnije!, piše na spletni strani festivala.