Svet 6.3.2015 5:00

Mariborski Balet znova z brezčasnim Labodjim jezerom

Maribor, 6. marca - Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi premierno uprizoril brezčasno baletno mojstrovino Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu. Dirigentka je Američanka slovenskega rodu Tara Simoncic, v glavnih vlogah pa bosta nastopila Tetiana Svetlična in Anton Bogov.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka zlobnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za Carski balet v Sankt Peterburgu ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike Peter Iljič Čajkovski (1840-1893). Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II.

Ena najbolj priljubljenih stvaritev klasičnega baleta je bila v Sloveniji prvič uprizorjena v Ljubljani leta 1921. V SNG Maribor so jo na oder nazadnje postavili v letih 1997 in 2005.

Vlogo Odette bo tokrat odplesala baletna solistka SNG Maribor Tetiana Svetlična, princ Siegfried pa bo znova Anton Bogov.

Posebna poslastica za ljubitelje baleta bo sobotno gostovanje zvezd iz baleta Mariinskega gledališča Anastasie in Denisa Matvienka, ki sta z mariborskim baletom pod vodstvom Edwarda Cluga že večkrat sodelovala.