Slovenija 8.3.2015 12:00

V Mariboru vendarle našli denar za Glazerjeve nagrade

Maribor, 8. marca - Medtem ko je bila ob napovedi korenitih rezov v mariborski občinski proračun decembra postavljena pod vprašaj tudi prihodnost Glazerjevih nagrad, zdaj kaže, da bodo v Mariboru vendarle našli denar za ta priznanja zaslužnim na področju kulture. Čeprav proračun še ni sprejet, čez dva tedna napovedujejo podelitev nagrad. Znesek naj se ne bi spremenil.

Dobitniki Glazerjeve nagrade, ki jo je lani prejel pesnik Andrej Brvar, in Glazerjevih listin so ponavadi znani sredi marca. Podelitev je običajno v dneh okoli rojstnega dne pesnika Janka Glazerja (1893-1975) 21. marca.

Kot so za STA povedali na občini, bo letošnja podelitev 23. marca v Lutkovnem gledališču Maribor, imena nagrajencev pa bodo javnosti izdali predvidoma konec prihodnjega tedna.

Mestna občina v ta namen ponavadi rezervira okoli 40.000 evrov proračunskih sredstev letno. Večji del denarja gre za izplačilo nagrad, ki znašajo 75 odstotkov višine Prešernove nagrade. Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je tako vredna 15.750 evrov, Glazerjeva listina pa nekaj več kot 5000 evrov.

Medtem ko v izhodiščih za letošnji občinski proračun, ki jih je vodstvo občine na čelu z županom Andrejem Fištravcem objavilo decembra, ni bil za Glazerjeve nagrade namenjen niti evro, na občini zdaj pravijo, da bo višina nagrad enaka kot v preteklem letu.

Občinski proračun je sicer še v usklajevanju. Podžupanja Jelka Černivec je ob sprejemanju lokalnega programa kulture prejšnji teden zatrdila, da za kulturo zagotovo ne bo "nesrečne postavke nič", kot je kazalo na začetku. "Nek prihranek pa imamo, po našem prepričanju brez večjih posledic za kulturo v mestu," je dejala.

Tako naj bi med drugim našli denar tudi za Festival Borštnikovo srečanje, a pred sprejetjem proračuna o tem še ne upajo z gotovostjo govoriti. Ministrstvu za kulturo ter Slovenskemu narodnemu gledališču Maribor so kot svoj prispevek za ta festival sporočili znesek 160.000 evrov, kakršen je predviden v sedanji fazi usklajevanja proračuna. To je 15.000 evrov manj kot lani, a še vedno bolje kot nič, kot je kazalo decembra. "Pogodbo s formulacijo, ki določa točen znesek sofinanciranja, bo Mestna občina Maribor lahko podpisala po sprejetju proračuna," so za STA pojasnili na občini.

Če so Glazerjeve nagrade izključno v domeni občine, Festival Borštnikovo srečanje, ki poteka konec oktobra, financira tudi ministrstvo za kulturo. V skladu z dogovorom o dolgoročnem sodelovanju pri izvedbi festivala sta dolžna prispevati vsak polovico proračuna festivala.