Svet 7.3.2015 5:30

V Franciji arheologi našli 2500 let staro grobnico

Pariz, 7. marca - Francoski arheologi so ob izkopavanjih v mestu Lavau, ki je približno 200 kilometrov oddaljeno od Pariza, odkrili grobnico iz 5. stoletje p.n.št.. Kot so sporočili z inštituta za preventivne arheološke raziskave, v grobnici najdeni predmeti nakazujejo, da je bil v njej najverjetneje pokopan princ.

Arheologi so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa odkrili 14 kvadratnih metrov obsegajočo sobo, v kateri so našli posmrtne ostanke pokojnika in njegov bojni voz. Okras v sobi ustreza halštatski kulturi, prazgodovinski kulturi železne dobe, ki je bila razširjena od vzhodne Francije do Balkanskega polotoka.

V sredini sobe je stal kotel s premerom enega metra, ki ima ročaje okrašene z gravurami, v sobi pa so našli še lonce in vaze, okrašene v grškem in etruščanskem stilu. Grški in etruščanski trgovci so v 6. in v zgodnjem 5. stoletju p.n.št. pomembno vplivali na keltsko populacijo.

Eno od keramičnih vaz krasi podoba grškega boga Dioniza, ležečega pod vinsko trto, pred njim stoji ženska figura. Podoba po pisanju dpa spominja na bogate kraljevske gostije.

Kot je poudaril predsednik inštituta Dominique Garcia, tudi v najbogatejših grobnicah v Grčiji niso naši takšnih predmetov.

Pokojnikov spol po pisanju dpa sicer ni znan, arheologi pa menijo, da gre za princa, saj so poleg pokojnikovih posmrtnih ostankov našli tudi bronasto bodalo.

Ob izkopavanjih so na tem arheološkem najdišču naleteli na več grobov, nekateri datirajo v čas 1400 let p.n.št.