Slovenija 9.3.2015 12:31

V Muzeju novejše zgodovine letos razstava o poti domov z bojišč

Ljubljana, 9. marca - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije pripravljajo obsežen razstavni projekt Pot domov, s katerim bodo obeležili 100-letnico začetka bojev ob reki Soči in 70-letnico konca druge svetovne vojne. Osnova projekta so zgodbe o povratku Slovencev z bojišč in taborišč po Evropi in zunaj njenih meja.

Kot je na novinarski konferenci povedal Marko Štepec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, so vojne prebivalce slovenskega ozemlja v 20. stoletju pomešale po številnih bojiščih, ujetniških, begunskih in izgnanskih taboriščih po Evropi in izven nje. V vojnah so se spreminjale države, državne meje, družbene ureditve in vrednote, a vsem vojakom in beguncem je bila skupna želja po vrnitvi domov.

V sklopu projekta Pot domov, ki ga v muzeju pripravljajo v sodelovanju s 17 slovenskimi muzeji in drugimi ustanovami, bodo na Poletno muzejsko noč, 20. junija, odprli razstavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, svoje razstave pa v sklopu projekta pripravljajo tudi v nekaterih sodelujočih inštitucijah.

V ospredju muzejske pripovedi bodo poleg obeh svetovnih vojn tudi osamosvojitvena vojna in zgodbe slovenskih vojaških obveznikov zunaj meja matične države v obdobju med obema svetovnima vojnama. Pripovedi tistih, katerim se želja po vrnitvi domov ni uresničila, bodo po Štepčevih besedah predstavili prek zgodb preživelih in njihovih pričevanj.

Večina izbranih zgodb je sicer usmerjena v 20. stoletje, so pa v želji po zgodovinski in človeški univerzalnosti razstavni projekt s sodelovanjem Narodnega muzeja vsebinsko in časovno razširili z dvema zgodbama iz 19. stoletja.
        
Projekt bo pospremil zbornik, v katerem bo, kot je dejal Štepec, ki je vodja projekta, objavljenih okoli 60 zgodb.

Že 12. marca bodo v muzeju odprli razstavo Živalski mrtvaški ples, ki so jo pripravili v sodelovanju z Društvom za domače raziskave. Pripovedovala bo o usodi živali med prvo svetovno vojno, ko so ljudje nabor nekaterih živali izenačili z naborom vojakov ter so živalim pripisovali patriotske lastnosti in naloge.

Z razstavo 9. maj 1945 bodo v muzeju obeležili 70-letnico zaključka druge svetovne vojne. Pri tem se bodo osredotočili na praznovanje 8. in 9. maja 1945, saj ta dan pomeni prelomnico v zgodovini, ko se je vojna zaključila, prihodnost pa še ni bila dorečena. Razstavo bodo odprli 7. maja.

Muzej sodeluje tudi v evropskem muzejskem projektu EMME, katerega glavni namen je proučevati inovativen interdisciplinaren pristop muzejev pri reinterpretaciji predmetov v širšem kontekstu transnacionalne zgodovine, širše odpreti vrata obiskovalcem in med seboj povezati muzeje.

Tako bo od julija do oktobra na ogled eksperimentalna razstava pod motom En predmet - mnogo vizij - Euro Visionas, ki bo slovensko nacionalno dediščino predstavila v novi luči. V projekt so vključili 12 slovenskih muzejev.

Predstavili so še katalog razstave ob 100-letnici prve svetovne vojne Take vojne si nismo predstavljali v angleščini, katalog razstave ob 100-letnici prve svetovne vojne v Kobariškem muzeju v štirih jezikih - slovenščini, italijanščini, nemščini in angleščini ter katalog stalne razstave Slovenski izgnanci 1941-1945 na gradu Rajhenburg v Brestanici.