Svet 10.3.2015 6:00

Vodje opernih hiš po svetu v bran Angleški narodni operi

London, 10. marca - Ravnatelji najpomembnejših opernih hiš na svetu so v javnem pismu obsodili znižanje sredstev Angleški narodni operi, ki je po njihovem mnenju vzorčen primer za inovacije in ena največjih kulturnih ambasadorjev Velike Britanije. Kot poroča britanski BBC, je operna hiša prejšnji mesec doživela "posebno ureditev financiranja".

Po mnenju angleškega umetniškega sveta mora opera izboljšati svoj poslovni model ali se soočiti z znižanjem sredstev. Že zdaj pa ji je svet znižal letno financiranje z 17,2 milijona funtov (23,6 milijona evrov) v sezoni 2014/15 na 12,4 milijona funtov (17 milijonov evrov) v prihodnjem finančnem letu.

Inštituciji se je v bran postavila globalna operna scena, med drugim ravnatelja milanske Scale Alexander Pereira in newyorške Metropolitanske opere Peter Gelb.

Pomembne osebnosti iz Rusije, ZDA in Evrope so namreč izrazile zaskrbljenost nad stanjem angleške opere, ki jo vodi John Berry. "Pod močnim desetletnim Berryjevim vodstvom danes velja za eno najbolj kreativnih sil v operi, ki dosledno ustvarja pomembna nova dela," so zapisale v pismu. Kot so dodali, se jim ne zdi pošteno, da je opera, ki je pripomogla k slovesu Londona kot vodilnega središča kulturne kreativnosti, podvržena kritiki.

Opozorili so tudi, da krivda ni na strani opere, saj se sooča za enakimi finančnimi težavami kot mnoge operne družbe po svetu.

Angleški umetniški svet je po poročanju BBC prejšnji mesec operno hišo izpustil iz nacionalnega portfelja organizacij v obdobju 2015-18. Napovedal je, da bo pregledal njene finance in poslovni načrt v prihodnjih dveh letih ter "postavil stroge mejnike" za napredek.

Angleška narodna opera se je v zadnjem času usmerila k bolj komercialno naravnanem programu, ki vključuje uprizarjanje muzikalov, kot je Hudičev brivec, v katerem nastopata Bryn Terfel in Emma Thompson.