Svet 11.3.2015 5:30

V frankfurtskem Muzeju Städel razstava Monet in rojstvo impresionizma

Frankfurt, 11. marca - V frankfurtskem Muzeju Städel bodo danes odprli razstavo z naslovom Monet in rojstvo impresionizma, ki bo združila okoli 100 del Moneta in nekaterih drugih umetnikov z začetka impresionizma. Razstava, ki predstavlja enega od vrhuncev v letošnjem programu, s katerim obeležujejo 200-letnico muzeja, bo na ogled do 21. junija.

V središču postavitve je s 50 slikami francoski slikar Claude Monet (1840-1926). Njegova dela se po besedah kuratorja Felixa Krämerja kot rdeča nit vlečejo skozi celotno razstavo, ki prikaže, kako so se impresionisti pomikali k razkroju in dematerializaciji svojih slikarskih motivov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Eden od osrednjih eksponatov razstave je Monetova slika z naslovom Kosilo, ki jo je umetnik naslikal v letih 1868/69 in ki jo je znameniti pariški Salon odklonil. Umetnik je na njej upodobil svojo družino pri mizi. Slika velja za eno ključnih del zgodnjega impresionizma.

Razstava med drugim vključuje še dela umetnikov, kot so bili Auguste Renoir, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pisaro in Alfred Sisley.

Claude Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odloči za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je posameznemu motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.